Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pojačane policijske snage


specijalne snage kosovske policije

Situacija u svim mestima na Kosovu gde žive Srbi za sada je mirna. Kosovska policija povećala je broj policajaca na putevima prema srpskim sredinama, u koje su stigli i ministri iz Vlade Srbije.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je policija od jutros pojačala prisustvo na svim putnim pravcima i prilazima srpskim sredinama na Kosovu. Policijske snage pojačane su i na putevima prema gradovima gde se najavljuje slavlje Albanaca povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. U kosovskoj policiji ne veruju da će danas doći do incidenata, ali da su spremni da intervenišu ukoliko se nešto dogodi, izjavio je Eljšani. Prema njegovim rečima, policija ima saznanja da će ceremonija proslave nezavisnosti Kosova biti završena do ponoći.

"Sinoć nije bilo ništa najavljeno, ali imali smo ljude na ulici i sve je prošlo bez problema. Ono što je najvažnije za nas jeste da ljudi na ulici proslavljaju u miru", rekao je Eljšani. Prisustvo policije pojačano je na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici, a u gradu se mogu povremeno videti i oklopni transporteri Kfora. U gradu je mirno ali je kod građana primetna izrazita odlučnost da na ovim prosotrima ostanu.

Situacija u svim mestima na Kosovu gde žive Srbi za sada je mirna.

Ministri Vlade Srbije stigli su na Kosovo i Metohiju, gde će dati podršku srpskom i nealbanskom življu u pokrajini u trenutku kada su kosovski Albanaci najavili jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić i ministar prosvete Zoran Lončar stigli su u Štrpce gde razgovaraju sa Srbima u tom delu Kosova . Sa njima u delegaciji su i poslanici Demokratske stranke Srbije Borko Ilić i Nikola Lazić. Lončar i Ðelić će u toku dana razgovarati sa izbeglim i raseljenim licima iz okoline Prizrena i Uroševca. U Štrpcu je situacija mirna, a delegaciju obezbeđuje Kosovska policijska služba.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić i državni sekretar u tom ministarstvu Dušan Proroković stigli su u Kosovsku Mitrovicu. Ministar vera Radomir Naumov posetio je Pećku patrijaršiju, a zatim je otišao za Goraždevac. Sa Naumovom su vladika lipljanski Teodosije i budimski Joanikije. Naumov je sunarodnicima u Pećkoj patrijaršiji poručio da ih Srbija 'neće ostaviti same, jer dok je naroda i srpskih svetinja na Kosovu, Kosovo će biti Srbija'.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović stigao je u Kosovsko pomoravlje, gde će razgovarati sa Srbima iz tog dela Kosova. Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo je u selu Osojane kod Istoka, koje je nastanjeno srpskim stanovništvom. On će razgovarati sa Srbima povratnicima u tom delu Kosova. Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić stigao je u Gračanicu sa delegacijom, gde će položiti kamen temeljac za izgradnju 70 kuća interno raseljenih lica i razgovarati sa srpskim življem.
XS
SM
MD
LG