Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijer Kosova, Hašim Tači, potvrdio je da će nedelja biti dan realizacije volje građana Kosova. Očekuje se da u nedelju popodne Skupština proglasi nezavisnost, a premijer i verski lideri pozvali su na dostojanstvenu i mirnu proslavu.

U međuvremenu, građani su počeli da slave nezavisnost Kosova i kažu da su spremni za veliku proslavu dana kojeg su dugo čekali.

Institucije Kosova će sutra realizovati volju naroda, izjavio je premijer Kosova, Hašim Tači. On je time najavio da će u nedelju Kosovo proglasiti nezavisnost.

“Mi imamo agendu koju ćemo poštovati kao institucije zajedno sa međunarodnom zajednicom. Tako će sutrašnji dan (nedelja) biti dan mira, razumevanja i angažovanja državnih institucija na sprovođenju volje građana Kosova,” rekao je Tači.

Tači je to izjavio nakon susreta sa verskim liderima Kosova. Oni su zajedno pozvali građane da na miran način proslave nezavisnost.

“Kosovo je oduvek bilo mesto razumevanja, međuetničke i verske tolerancije, zato ćemo kao institucije i u ime verskih zajednica poslati poruku građanima da je potrebno da u dostojanstvu slavimo nezavisnost,” kazao je Tači.

Prema očekivanjima Skupština Kosova će u nedelju popodne proglasiti nezavisnost. Posle toga očekuje se priznanje tog novog statusa Kosova. A slavlje je već počelo.

Nacionalna zastava Albanije, te zastave Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja vijore se sa svih strana. Zgrade, prodavnice, automobili, bilbordovi širom Kosova ukrašeni su nacionalnim simbolima i porukama zahvalnosti. Ulicama trube vozila dok su restorani spremni.

Trg Majke Tereze, centar glavnog grada Prištine, okićen je i spreman da primi veliki broj građana koji će slaviti nezavisnost. Vljora Čitaku, predsednica vladinog Organizacionog odbora za proslavu nezavisnosti, kaže da je sve spremno za slavlje.


“Sve pripreme su završene, spremni smo da taj dan dočekamo i proslavimo kako dolikuje i zato upućujem apel građanima Kosova da toga dana budu dostojanstveni,” kaže Čitaku.

Kosovski Albanci izražavaju radost i kažu da su spremni da svečano obeleže stvaranje države. Nedžat Suljejmani, iz Prištine, srećan je jer će posle dugog čekanja Kosovo biti nezavisno.

“Veoma sam srećan, ovo se čeka vekovima, svi smo srećni i za proslavu nezavisnosti imamo i zastave,” kaže Nedžat.

U Prištini boravi veliki broj novinara iz regiona i sveta koji su došli da izveštavaju o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Situacija je mirna, a od brojnih svečanosti će biti organizovane nakon proglašenja nezavisnosti, biće organizovano i sledeće - grupa kosovskih umetnika radi na obelisku Nezavisnosti, koji će u nedelju biti postavljen ispred Doma mladih i sportova, a jedna poslastičarnica priprema veliku tortu oblika teritorije Kosova, koja će u nedelju besplatno biti podeljena onima koji učestvuju u slavlju na trgu Majka Tereza.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG