Dostupni linkovi

U BiH se neće razmatrati priznanje Kosova


Sarajevo, zgrada Predsjedništva BiH
Sarajevo, zgrada Predsjedništva BiH

Vlasti BiH se neće izjašnjavati o pitanju priznanja najavljene nezavisnosti Kosova. Bosanskohercegovački zvaničnici smatraju kako se to u međunarodnim krugovima od Bosne i Hercegovine i ne očekuje.

Ukoliko Kosovo proglasi nezavisnost 17. februara, BiH neće razmatrati pitanje njegovog priznanja, stav je državnog Predsjedništva. To je pitanje unutrašnjih odnosa Beograda i Prištine, kaže srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović:
«Stav Predsjedništva BiH oko statusa Kosova je poznat. On glasi: status Kosova treba riješiti pregovorima i razgovorima između Beograda i Prištine uz pomoć međunarodne zajednice. Taj stav, star otprilike godinu dana, nije se promijenio do danas i ja ni ne vidim razlog da se on mijenja.»
Pitanje Kosova je stvar druge države i sve dok Srbija ne poseže za suverenitetom i integritetom BiH, tako će i ostati, kaže bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić:
«To je stvar druge države. Mi imamo dovoljno naših otvorenih pitanja i problema da rješavamo. Volio bih da je tako i na strani Beograda. Dakle, ne miješamo se u njihov posao sve dotle dok se oni ne miješaju u naš posao. A što se tiče priznanja, ja mislim da međunarodna zajednica to od nas neće tražiti, a ukoliko bude trebalo izjašnjavanje, izjašnjavaćemo se svaki pojedinačno u Predsjedništvu.»
Iako su se mnoge zemlje EU već odredile po ovom pitanju, od Bosne i Hercegovine se priznanje Kosova i ne očekuje, potvrdio je ministar vanjskih poslova zemlje Sven Alkalaj:
«BiH se po tome neće očitovati i moram da napomenem da nijedna država u svijetu nije tražila od BiH da prizna Kosovo. Kako god bude rješenje, da ne prejudiciramo, BiH će možda biti među zadnjim, ako ikada prizna Kosovo, s obzirom na kompleksnu situaciju u BiH.»
Mada je stav da se pitanje proglašenja nezavisnosti Kosova neće naći na dnevnom redu, ali ukoliko se to i dogodi, konsenzusa neće biti, kaže Radmanović:
«Ukoliko drugi članovi Predsjedništva misle da to treba stavilati na dnevni red, onda odmah kažem da BiH neće priznati nezavisno Kosovo jer ja za to ne mogu glasati, neću glasati, imam argumente da se radi o jednostranom proglašenju. Ako bude, to stalno naglašavam, kao što se najavljuje, koje krši međunarodne norme, BiH ne može u tome učestvovati.»
Hrvatski član predsjedništva BiH Željko Komšić po novom pitanju se nije izjasnio.
XS
SM
MD
LG