Dostupni linkovi

U maju formiranje srpske skupštine


sa srpskih protesta u Mitrovici, u decembru 2007.
sa srpskih protesta u Mitrovici, u decembru 2007.

Zajednica srpskih opština i naselja Kosova i Metohije najavila je za ponedeljak skupove na kojim će odbaciti deklaraciju o nezavisnosti Kosova. Za 11. maj su najavljeni izbori za buduću srpsku skupštinu Kosova i Metohije.

Zajednica srpskih opština i naselja Kosova i Metohije na današnjoj sednici zaključila je da će najavljeni dolazak misije EU na Kosovo “tretirati kao akt okupacije”. Na sednici koja je održana u severnom delu Kosovske Mitrovice, predsednik Zajednice Marko Jakšić rekao je da ovo telo od vlasti u Beogradu očekuje da sa “okupatorima” ne potpisuje bilo kakve sporazume o pridruživanju i stabilizaciji jer bi to bila izdaja. U slučaju da se to ipak dogodi, Srbi sa Kosova će ispred sedišta predsednika Republike Srbije organizovati masovni protest koji će trajati sve dok Skupština Srbije takav nerazuman sproazum sa EU ne osudi i poništi, rekao je Jakšić.

Kosovski Srbi su pozvani da narednih dana ignorišu provokacije jer predstavljaju deo srpske države. U slučaju da pojedine zemlje Zapada priznaju nezavisno Kosovo, Zajednica očekuje da će Srbija zatražiti da pripadnici Kfora iz tih zemalja napuste Kosovo, a da njihova mesta popune bezbednosne snage Srbije.

Zajednica srpskih opština i naselja Kosova i Metohije pozvala je Srbe da u ponedeljak, 18. februara 2008. godine u 12 časova na skupovima u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Štrpcu i Ranilugu odbaci deklaraciju, kako su kazali, albanskih separatista o nezavisnosti Kosova koja za Srbe nije obavezujuća.

U koordinaciji sa Ministarstvom za Kosovo i Metohiju, Vladom Srbije i Skupštinom Srbije, Zajednica će pripremiti i 11. maja ove godine organizovati lokalne i izbore za buduću srpsku skupštinu Kosova i Metohije. Do tada, kako je zaključeno, Zajednica će svoje delovanje sinhronizovati sa državnim organima Srbije.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je na sednci da i dalje treba insistirati na povratku srpske vojske i policije na Kosovo. “U početku 1000 vojnika po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednostiUN, a ako oni prekrše Rezoluciju 1244 onda je ovo teritorija države Srbije a ne njihova”, rekao je Ivanović.Predsednik SNV-a severnog Kosova je poručio državnom vrhu Srbije da poštuju Ustav i da nikakve sporazume ne potpisuju koji idu na štetu srpskih državnih i nacionalnih interesa.

Predsednik SNV-a Kosovske Mitrovice Nebojša Jović poručio je onom delu međunarodne zajednice koji želi da Kosovo bude nezavisno, da zaborave na sever Kosova.

“Isto tako, poručujem da želimo da sačuvamo svakog pojedinca, svaku albansku porodicu koja živi na severu Kosova. Želimo da pokažemo kako jedna civilizovana većina može da zaštiti manjinu. A da bismo to mogli da uradimo, svaki albanski pojedinac u uniformi i predstavnik albanske institucije, nema šta da traži na severu Kosova niti u srpskim enklavama”, rekao je Jović.
XS
SM
MD
LG