Dostupni linkovi

Uzroci i posledice pada vrednosti dinara


Ovih dana u Sbiji je zabeležen najveći pad vrednosti dinara u odnosu na evro od početka godine. Ekonomisti procenjuju da bi glavni uzrok za tešku poziciju domaće valute trebalo tražiti u nestabilnoj političkoj situaciji

jer se sve dešava u vreme kada se najavljuje proglašenje nezavisnosti Kosova, dok nastavak evropskih integracija čeka bolje dane.
Dnevnim rastom od pola dinara, evro je u sredu dostigao najveću vrednost u ovoj godini koja je po srednjem kursu iznosila 83,47 dinara. Iako se narednih dana ne očekuju veće promene, kolebanja kursa bila su tolika da su pojedine banke valutu Evropske unije prodavale i po 85,9 dinara, dok su ga menjačnice otkupljivale za 82,5 dinara. Ovako veliki raspon između kupovnog i prodajnog kursa ukazuje da je devizno tržište nestabilno i sklono riziku, ali iz Narodne banke Srbije su poručili da se očekuje veliki priliv deviza, što bi trebalo da doprinese jačanju nacionalne valute.
Jurij Bajec, iz beogradskog Ekonomskog instituta, izjavio je za naš pogram da je jasno da neizvesna politička situacija utiče na pad vrednosti dinara:
"To deluje na ljude više psihološki nego realno, ljudi su zabrinuti za poteze države, njen kredibilitet pada i svaki učesnik gleda da zaštiti sebe jer veruje da će posedovanjem čvrste valute, a ne zaboravite da je kod nas preko 95% štednje u evrima, biti sigurniji – jako deluje psihološki faktor. Mislim da će taj faktor, u tom smislu, biti prisutan do trenutka razrešenja situacije oko Kosova i našeg opredeljenja po pitanju evropske perspektive."
Bajec kaže da je najvažnije da nije došlo do drastičnih promena, iako postoji tendencija blagog smanjivanja vrednosti dinara, i navodi još jedan razlog veće potražnje za evrima:
"Činjenica je da se oslobađaju dinari prodajom akcija na berzi i ti dinari se onda pretvaraju u evre – to je klasična tržišna situacija. Činjenica da je Narodna banka pre nekoliko dana prodala značajnu količinu deviza na tržištu govori da je tražnja za devizama značajno porasla. Sa stanovišta nekih daljih izgleda mogu reći da nije baš verovatno da dođe do totalnog povratnog efekta. Moramo se navići da će dinar manje vredeti nego što je vredeo prethodnih godina."
Ekonomista Milan Kovačević rekao je za naš radio da su fluktuacija dinara, povremeni rast i pad nacionalne valute, posledice političke neizvesnosti u Srbiji:
"To dokazuje da oni koji učestvuju na deviznom tržištu ne znaju kako da postupe, koju cenu da ponude, bilo kod prodaje bilo kod kupovine. Ako to bude duže potrajalo onda će i to izazvati negativne posledice jer u poslovima je naročito važna mogućnost planiranja – ovo otežava planiranje. Uvoznici će verovatno ići na veće cene kako bi se zaštitili u slučaju rasta kursa eura, a neki drugi će uračunavati kada ide u suprotnom pravcu."
Kovačević, koji je konsultant za strana ulaganja, smatra da bi politička nestabilnost mogla značajno uticati na investicije:
"S jedne strane, nekog će svakako odvratiti od razmišljanja da ulaže u Srbiju, a s druge strane možda će nekog, koji već ima portfolio sa akcijama iz Srbije, podstaknuti da nešto proda i ode u neku drugu zemlju. Naravno, važno je koliko će ovo dugo trajati – ako bude trajalo duže negativan efekat će biti smanjenje priliva, a možda i povlačenja kapitala."
Ekonomisti Jurij Bajec i Milan Kovačević zaključuju da će dinar dalje zavisiti od rešavanja trenutno najvažnijeg političkog pitanja u zemlji:
"Verujem da će, kada se taj proces završi i u tom smislu nastane nova faza izvesnosti, bez obzira na političko rešenje cele ove priče oko Kosova, opet početi da deluju klasični ekonomski faktori, da će doći do određenog smirivanja."
"Što se tiče rešenja pitanja Kosova po nekoj logici, kada ne bi bilo nervoze oko tog rešenja, to bi donelo pozitivne efekte."

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG