Dostupni linkovi

Kosovo ima pravo na nezavisnost


Kosovo je mjesto na kojem je Milošević igrao na kartu genocidnog nacionalizma i - izgubio; zato je nezavisnost Kosova opravdana, nezibježna i predstavlja jedinstveni primjer, ocjenjuje u današnjem autorksom komentaru za New York Times Roger Cohen.

Priredila: Jasna Vukićević

Proglašenjem nezavisnog Kosova, Evropa će dobiti novu državu, a dugotrajni krvavi raspad Jugoslavije biće završen nakon 17 godina od prvog rata u Sloveniji. I to raduje, ocjenjuje u autorskom tekstu za New York Times Roger Cohen.
Kolumnista smatra da je nezavisno Kosova opravdano, neizbježno, te da predstavlja jedinstveni primjer. I pored toga sto je srpski premijer naziva "fiktivnom državom na srpskoj teritoriji", što ce izazvati privremenu nestabilnost u regiji i što će prouzrokovati režanje ruskog medvjeda.
"Nezavisnost Kosova je opravdana, neizbježna i predstavlja jedinstveni primjer. Nema drugog puta. Srpski nacionalisti su ga davno prokockali; razlike koje su iz toga nastale nepremostive su, a dalje odlaganje neizbježnog može samo štetiti regionu", piše kolumnista New York Timesa, navodeći neimenovane izvore koji tvrde da će Kosovo priznati SAD, Francuska, Velika Britanija i Njemačka.
Očekuje se da će najmanje 20 od 27 članica Evropske unije (EU) vrlo brzo priznati nezavisno Kosovo. One koji oklijevaju u priznanju predvodi Kipar, čiju trećinu teritorije drže kiparski Turci, a slijede ga države koje strahuju od separatizma u sopstvenim granicama poput Španije, Rumunije, Slovačke, Grčke i Bugarske.
Iako bi jedinstveni stav EU u priznanju nezavisnog Kosova bio dobar politički potez, dovoljan je široko postignuti konsenzus. Zahvaljujući njemačkom ambasadoru u Britaniji Wolfgangu Ischingeru, EU će biti dovoljno jedinstvena. I što je još važnije, EU i SAD će nastupiti jedinstveno, ocjenjuje Cohen.
Autor podsjeća da Srbija nikada nije ni pokušala da razumije Kosovo. Slobodan Mološević pokrenuo je krvavi nacionalistički talas 24. aprila 1987. kada je na Kosovu izjavio da će prava Albanaca "oskrnaviti pretke Srba". Revolt protiv takve politike doveo je do nezavisnih država, od Hrvatske do Makedonije. Kosovo je samo poslednji komadić mrtve zemlje koji neizbježno bira svoj put.
"Albanci, koji čine 95 % od 2,1 miliona ljudi na Kosovu, ne mogu se pomiriti sa Srbijom koja ih je ugnjetavala, prebijala, iseljavala i ubijala do NATO intervencije 1999. godine. Beograd nije Berne: Priština u Srbiji bi uvijek bila izopštena.
Što će sada učiniti Srbija?
Nacionalistički premijer Vojislav Koštunica kaže da neće dozvoliti da tvorevina nezavisnog Kosova postoji ni minut. No, to je nihilistička srpska mantra još od kada je Rezolucijom UN 1244 iz 1999.godine postalo jasno da će autonomija Kosova, zaštićena NATO snagama i Ujedinjenim nacijama, postojati samo do trenutka rješavanja konačnog statusa do kojeg Beograd nikada nije želio stići.
Cohen očekuje da će Srbija pokušati da prouzrokuje manje nevolje ali i da će odsjeći struju Kosovu. Oko 120.000 Srba moglo bi krenuti u izbjeglištvo, a Srbi na sjeveru Kosovske Mitrovice mogli bi biti ohrabreni da zahtijevaju otcjepljenje. Međutim, prepreke takvom scenariju su prozapadni srpski predsjednik Boris Tadić, kao i američko-evropski pritisak na Albance. Kosovski premijer
Hashim Thaqi, takođe, poziva Srbe na saradnju - i to su pozitivni signali.
Iako će Rusija vrištati do neba, Evropa ima pravo da ne popusti pod pritiskom Moskve. I konačno, Srbija će željeti da se približi EU.
Kosovo nije Transdniestria, Abkhazia ili Juzna Ossetia. To je anahroni ostatak davno umrle države Jugoslavije. I provincije koja je osam godina pod administracijom UN. Kosovo je mjesto na kojem je Milošević igrao na kartu genocidnog nacionalizma. I izgubio.
Na duže staze, vjerujem da će ovakav ishod biti pozitivan za Srbiju, analizira Cohen. Umjesto da razmišlja o srednjevjekovnim bitkama, slavi poraze kao pobjede, razmišlja o suženim granicama i njegovanju sopstvene slike kao žrtve, Srbija će vidjeti čemu to vodi i krenuti naprijed – ka Zapadu, umjesto Istoku, piše za New York Times Roger Cohen.
XS
SM
MD
LG