Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priština bez očekivanja od Saveta bezbednosti


Hashim Thaqi

Od decembra prošle godine odluka o statusu Kosova nije više na Savetu bezbednosti UN, o tome će uz koordinaciju sa međunarodnim faktorima, SAD i EU odlučiti institucije Kosova, poručio je premijer Kosova Hashim Thaqi.

Zahtevom da se održi vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Srbija koristi pravo koje joj pripada po međunarodnom pravu. Međutim, pošto Kosovo još uvek nije preduzelo ni jednu konkretnu odluku, Savet bezbednosti UN ne može da donese odluku ako radnje prethodno nisu preduzete, smatra stručnjak za međunarodno pravo i profesorica na Pravnom fakultetu u Prištini Iliriana Islami. Ocenjuje takođe da će i današnja sednica Saveta bezbednosti biti jedna u nizu u kojima nisu donete nikakve konkretne odluke.

„U ovom slučaju Kosovo nije preduzelo ni jednu radnju, tako da će ovo po svemu sudeći biti jedna informativna sednica koja neće moći da utiče na odluke institucija Kosova, pre nego što one budu donete“.

Profesorica Islami smatra da, zbog činjenice da postoji spremnost zemalja članica Evropske unije da stabilizuje situaciju kroz priznavanje nezavisnosti Kosova, što je i jedan od osnovnih principa Saveta bezbednosti UN, to može biti osnova da ne bude prepreka za preduzimanje mera za proglašavanje sttausa Kosova.

„Međunarodno pravo, sem što se stvara na univerzalnom, ima osnova da se stvara i na regionalnom aspektu i zbog postojanja spremnosti regiona - Evropske unije da stabilizuje situaciju, što je i interes UN-a, to može biti tačka oslanjanja za donošenje odluke u okviru EU“.

Stručnjak međunarodnog prava i profesor na Univerzitetu u Prištini Sabri Kiçmari ocenjuje da je Savet bezbednosti UN podbacio u rešavanju problema Kosova. On očekuje da će takva biti i sudbina današnje sednice.

„Mislim da je Savet bezbednosti UN dužan da odgovori na zahteve zemalja članica UN-a za održavanje vanrednih sednica, ali pozicija ove međunarodne institucije u odnosu na pitanje Kosova je poznata, jer tokom prošle godine, uprkos mnogim naporima, nije uspeo da pronađe rešenje, tako da ni današnja sednica Saveta bezbednosti UN neće biti ništa drugo već ponavljanje sednica održanih tokom maja, juna i posebno decembra prošle godine“.

On izražava veru da će nakon sutrašnjeg sastanka predsednika SAD Džordža Buša i generalnog sekretara UN Ban Ki-muna misija EU na Kosovu dobiti zeleno svetlo.

„Verujem da posle današnje sednice Saveta bezbednosti UN-a i sutrašnjeg susreta američkog predsednika Buša sa generalnim sekretarom UN, Ban Ki-mun, Brisel odlučiti da da zelelno svetlo za slanje misije EU na Kosovo“.

Današnja sednica Saveta bezbednosti je zakazana na zahtev Srbije. Sednici ne prisustvuje šef UNMIK-a Joahim Riker, niti neko od predstavnika institucija Kosova. Stručnjaci za međunarodno pravo ističu kako se put procesa utvrđivanja statusa Kosova ne može zaustaviti i da u ovom slučaju Savet bezbednosti UN ne može učiniti ništa i zbog odnosa snaga u njemu, pošto za to sigurno ne postoji saglasnost svih stalnih članica Saveta bezbednosti UN –a.
XS
SM
MD
LG