Dostupni linkovi

Putin: Kosovo nije poseban slučaj


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je podrška nezavisnosti Kosova "nemoralna" i "protivpravna" i da je "laž" da je reč o jedinstvenom slučaju.

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, Putin je kazao da je teritorijalna celovitost država utvrđena osnovnim dokumentima iz oblasti međunarodnog prava, da postoji rezolucija 1244 Saveta bezbednosti koja govori o teritorijalnoj celovitosti Srbije, i da sve članice UN treba da poštuju ta rešenja.

"Smatramo da je podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova nemoralna i protivpravna. Skoro 40 godina postoji nezavisna republika Severni Kipar. Zašto je ne priznajete, zar vas Evropljane nije sramota da sa takvim, dvostrukim standardima prilazite prema istim pitanjima u raznim delovima sveta", zapitao je Putin odgovarajući na pitanje nemačke novinarke kako će se Rusija poneti u Savetu bezbednosti UN, kada je reč o Kosovu.

On je podsetio da Abhazija, Južna Osetija i Pridnjestrovlje postoje kao nezavisne države.

"Nama sve vreme govore da je Kosovo poseban slučaj. To je sve laž, nema nikakvog posebnog slučaja, i to svi znaju. Sve je isto, etnički konflikt, zločini sa obe strane, de fakto potpuna nezavisnost", kazao je Putin.

On je naglasio da je neophodno izraditi jedinstven prilaz, za šta se Rusija zalaže, kako ne bi bio podržavan separatizam. Putin je naveo da i u Španiji ljudi ne žele da žive u jednoj državi i zapitao zašto onda ne podrže nastojanja tih naroda, kao i Severnu Irsku u odnosu na Veliku Britaniju.

"Ako se budemo tako ponašali da opslužujemo političke interese pojedinih država, biće razrušeno međunarodno pravo", kazao je
ruski predsednik, dodajući da će njegova zemlja postaviti to pitanje u Savetu bezbednosti UN.

Kada je reč o ostalim pitanjima, Putin je između ostalog ponovio da će Rusija odlučno odgovoriti na nameru SAD da postave protivraketni štiti u Češkoj i Poljskoj.

"Naši stručnjaci razmatraju da li taj sistem predstavlja pretnju po našu bezbednost, i ako se to ispostavi bićemo prinuđeni da adekvatno reagujemo, tačnije da preusmerimo deo našeg odbrambeng raketnog sistema prema ciljevima koji su pretnja po nas. Mi nismo stvorili takvu situaciju, tražili smo da se to ne čini, ali nas niko nije slušao", kazao je Vladimir Putin.

KOSOVO - FOTO GALERIJA

Ovdje možete pogledati RFE foto-galeriju na temu Kosova

XS
SM
MD
LG