Dostupni linkovi

Očekuju li se neredi u Srbiji?


Analiziramo da li bi usvajanje deklaracije o nezavisnosti u Skupštini Kosova, najavljeno za petak, moglo u Srbiji izazvati reakciju sličnu onoj kada su, nakon martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu 2004., zapaljene džamije u Nišu i Beogradu.

U slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova postoji mogućnost eskalacije nasilja na jugu Srbije, kaže ministar odbrane Dragan Šormaz ali i dodaje da za sada nema indikatora da će se to i dogoditi. Šutanovac ipak precizira da lično ne misli da će doći do
eskalacije nasilja, ali ističe da je Vlada Srbije spremna i za najbolji i za najgori scenario.
“Moram da kažem da smo mi otvorili razne mogućnosti i da je od juče Savet za nacionalnu bezbednost praktično u permanentnom zasedanju. Mi ćemo u odnosu na scenarije primenjivati odredjene delove akcionog plana. Akcioni planovi su kao takvi usvojeni i moram da kažem da Ministarstvo odbrane ima stepenovano u više nivoa mogućnost naših aktivnosti”.
Istovremeno, potpredsednik skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost i funkcioner vladajuće Demokratske stranke Srbije Dragan Šutanovac ne isključuje mogućnost da pojedine stranke pozovu gradjane na proteste, ali ne vidi mogućnost izbijanja nasilja.
“Nasilje prema kome? Zašto bi se u Srbiji vršilo nasilje i nad kim ? Nezadovoljstvo će sigurno biti veliko i neka vrsta protesta će sigurno biti, ali ne verujem da postoji mogućnost za nasilje jer dosta dobro je pripremljena i naša javnost na sve to što se dešava. Privremene institucije autonomne pokrajine Kosova i Metohije donose odredjenu odluku, a kad neko privremen donosi odredjenu odluku i odluka je privremena. Tako da ćemo mi sasvim sigurno u budućem periodu kad-tad vratiti to stanje u ustavno stanje Republike Srbije. To gradjani znaju i ne verujem da će biti bilo kakvih problema”.
Ostaje, medjutim, čnjenica da je nakon martovskih dogadjaja 2004 godine u Srbiji došlo do izliva nasilja, da su zapaljene džamije u Beogradu i Nišu, a da je ozbiljnih incidenata bilo i u Novom Sadu. Pri svemu tome ne treba ispustiti iz vida da su lideri pojedinih stranaka, poput zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića, ne tako davno poručivali da neće sedeti skrštenih ruku i da će u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova pozvati gradjane na proteste. Jedan od visokih funkcionera Radikala Dragan Todorović za naš program kaže da će reakcija ove partije zavisiti od odluka koje na sednici bude donela Vlada Srbije i naglašava da u ovom trenutku ne može da predvidi kako će se stvari razvijati. Na podsećanje da je u Srbiji bilo nemira i nasilja nakon napada na srpske enklave u martu 2004. godine Todorović ovako odgovara.
“Ja se sećam mnogo strašnijih stvari koje su se desile na Kosovu i Metohiji. Tačno je da su zapaljene dve džamije, jedna u Beogradu, jedna u Nišu. Pitanje ko je i kakvi su bili motivi svega toga. Ja se iskreno plašim provokacija koje bi bile organizovane tako da bi nanele štetu Srbiji. Ja nisam čuo da je bilo ko zakazao bilo kakve proteste, bilo kakva okupljanja”.
Poltikolog Jovan Komšić smatra da postoji mogućnost neželjenog razvoja situacije i da bi eventualni neredi mogli biti indukovani iz samih državnih institucija u Srbiji, tim pre što se radi o vrlo osetljivom pitanju teritorijalnog integriteta i stvaranja novih država..
“U takvim uslovima visoke konfliktnosti i emotivnih tenzija i isključivosti, kao i stereotipa koji se vezuju za državu, suverenost, naciju, teritorijalni integritet, nezavisnost, dostojanstvo, tada u toj demokratskoj utakmici nijedan političar bilo gde da je instaliran neće se odreći raspoloživog resursa koju mu je na dohvat ruke. Taj raspoloživi resurs jeste manipulacija emocijama i nezadovoljstvima. Tu se naprosto ne treba čuditi sto to može da se desi, iako to oni javno ne moraju kazati. Ali, ne treba da budemo naivni pa da ne vidimo da postoje i organizacije koje idu principom što gore to bolje”.
Sličnog mišljenja je i reditelj Gorčin Stojanović, koji ističe da postoji mogućnost masovnih protesta i nasilja u gradovima širom Srbije, pa i na samom Kosovu, ukoliko neodgovornost stranaka nacionalisticke provenijencije bude tolika da se gradjani pozovu na takvu vrstu reakcije.
“Ako se tako nešto desi, odgovornost će biti na onima koji budu pozivali koji budu huškali. Ja ne tvrdim da treba ostati sasvim miran, ne mislim da je neki veliki problem u tome da se neki silan narod valja po ulicama. Nek se to tako nešto desi, ali izmedju mirnog protesta i paljenja džamije, nažalost, kod nas je tek korak”.
XS
SM
MD
LG