Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U RS spremaju odgovor na nezavisnost Kosova


BiH: Republika Srpska i Federacija BiH (sa deset kantona)

Najavljeno proglašenje nezavisnosti Kosova, u Republici Srpskoj reaktiviralo je priču o referendumu na kojem bi se građani tog entiteta izjašnjavali o izdvajajnju iz Bosne i Hercegovine.

U Srpskom pokretu nevladinih asocijacija (SPONA) smatraju da Kosovo ne smije biti međunarodni presedan, ali ako to bude – isti princip treba da važi i za Republiku Srpsku. Predsjednik SPONE Branislav Dukić:
«Ako Skupština Kosova može da proglasi otcjepljenje i stvara državu, kao narod koji nije konstitutivan, zašto to onda ne može srpski narod koji je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH, odnosno, Republika Srpska, koja je Dejtonskim mirovnim sporazumom, ima pravo naroda na samoopredjeljenje do otcjepljenja.»
Lideri većine političkih partija iz RS slažu se u ocjeni da će jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova svakako imati negativne posljedice za Bosnu i Hercegovinu. Predstavnici vlasti tog entiteta još su ranije najavili da će institucionalno spriječiti da Bosna i Hercegovina prizna nezavisnost Kosova.
U Srpskoj radikalnoj stranci RS smatraju da bi po tom pitanju zajednički stav trebalo da zauzmu Vlada i Parlament entiteta. Predsjednik te partije, Milanko Mihajlica, upozorava da se kršenjem međunarodnog prava otvara Pandorina kutija:
.
«Kada bi se građanima u RS omogućilo da se izjasne kojim putem da idu, u svakom slučaju bi se opredijelili za samostalnost. Politika duplih aršina u kojoj neki misle da je moguće Kosovu dati i priznati nezavisnost, a s druge strane, bilo kome sutra to isto pravo osporavati, nije dobra praksa.»
Referendum kao mogući odgovor na nezavisnost Kosova ne isključuje ni predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić:
«Građani svakako imaju pravo da izraze i svoju volju i svoje mišljenje. Ne očekujem da će biti bilo kakvih nasilnih akcija.»
S druge strane, u Kancelariji visokog predstavnika za BiH odbacuju sve pokušaje vezivanja budućnosti Kosova za Bosnu i Hercegovinu. Portparol OHR-a Oleg Milišić:
«Na psihološkoj razini, Kosovo će možda imati uticaja na atmosferu, ne samo u Bosni i Hercegovini već i širom regiona. No, sa druge strane, ne postoji niti jedno pitanje vezano za budućnost BiH, a koje bi ovisilo o Kosovu.»
Da su u Republici Srpskoj ipak spremni na sve scenarije, svjedoči i nedavna izjava direktora entitetske policije Uroša Pene:
«Policija Republike Srpske je sigurno spremna. Svjesni smo da može doći i da će sigurno doći, da ne prizivam, do određenih reakcija na takvu odluku.»
A Elmir Jahić iz Stranke demokratske akcije kaže da je cilj nevladinih organizacija iz RS koje najavljuju referendum – komplikovanje i destabilizacija situacije u BiH:
«Usudio bih se reći da i ove najave policije i MUP-a RS oko pojačane bezbjednosti, odnosno aktivnosti MUP-a, ustvari idu u tom pravcu da se politička bezbjednosna situacija u BiH učini što složenijom. Ovo je jedna planirana destabilizacija političke sutuacije , koja, po meni, traje godinu - dvije. Na ovaj način vlast u RS, prije svega Milorad Dodik, želi obezbijediti neke «bolje pozicije» za sebe u budućim reformskim procesima.»
Profesor ustavnog prava Kasim Trnka ističe da ne postoji pravna veza između događaja na Kosovu i u BiH, ali takođe pojašnjava:
«Vanpravnim sredstvima u psihološkom, političkom i svakom drugom pogledu, može imati implikacija na događaje u Bosni i Hercegovini, prije svega u pogledu izražavanja eventualnog protivljenja ili neslaganja sa jednom takvom odlukom.koju će eventualno donijeti skupština Kosova.»
I dok neke nevladine organizacije iz RS najavljuju proteste, pa čak i referendum, u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a stranke iz FBiH ocjenjuju da je riječ o pokušajima destabilizacije države, u Kancelariji visokog predstavnika ponavljaju da BiH ni u kom slučaju neće biti talac Kosova.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG