Dostupni linkovi

U Beogradu ponovo studentski protesti


Beograd, studentski protesti, 11. februar 2008
Beograd, studentski protesti, 11. februar 2008

Više od 1.000 studenata okupilo se u ponedeljak na protestu u Beogradu sa porukom da "Evropa nema alternativu", tražeći od premijera Vojislava Koštunice hitno potpisivanje Političkog sporazuma sa EU

, deblokadu rada državnih institucija i hapšenje preostalih haških optuženika. U suprotnom, oni pozvaju premijera da podnese ostavku i raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Pištaljke, trube, bubnjari, i poznata lica sa studentskih šetnji protiv režima Slobodana Miloševića iz devedesetih godina, ponovo su bili na ulicama Beograda poručujući da nikome neće dozvoliti da ih zaustavi na putu ka Evropi:
“Ovde smo da podignemo glas, i da pošaljemo snažnu poruku, pre svega, predsedniku vlade ove zemlje koji je najodgovorniji….uaaaa! Mladi Srbije vas doživljavaju kao najodgovornijeg političara zbog kojeg se Srbija danas nalazi na začelju evropskih integracija!“
„Dobro je, pištaljka još uvek radi.“
„Ovo mi je prvi put da je koristim, bio sam mali prošli put, ali ću je sada iskoristiti vrlo dobro.“
„Želim da mi se pruži prilika da studiram u Evropi.“
„Nije vreme za pištaljke, nego za motke.“
“Došla sam da vidim, i da se pitam koliko generacija dece treba da izađe na ulice, i koliko zima treba da šeta da bi ova zemlja postala normalna.”
“Da vidim leđa Koštunici!”
“A sada ćemo napraviti čelo kolone, razvući će se veliki transparent na kome će mladi poručiti Brisel - Bolonja - Beograd, kao centar Evrope, evropskog obrazovanja i evropske Srbije. Na čelu kolone biće kao i 96., 97., 2000. bubnjari, i idemo do u šetnju do Vlade Srbije!”
Sa studentima je bila i jedna od profesorki koja je prva podržala proteste u Beogradu 1996. godine, Srbijanka Turajlić:
“Ovo bi bila komedija da situacija nije tako tragična. Ono što vas ja molim, nemojte dozvoliti da vas ova vlast pojedinačno otera u Evropu. Naterajte vi ovu vlast da Evropu dovede kod vas. I ja vas molim da od toga ne odustanete!”
Simboli studentskih protesta iz devedesetih, jedan od vođa Otpora Ivan Marović i bubnjar Dragoljub Đuričić nisu verovali da će ikada više morati da učestvuju na ovakvim protestima:
“I mi kada smo kretali to su bili protesti na platou, na ovom mestu. I ja se nadam da vlasti, jer ako iko treba da zna oni treba da znaju da moraju na vreme da odgovore na zahteve studenata.”
“Nemamo mi vremena više da čekamo, kada vam pobegne autobus vi nikada nećete doći gde ste naumili.”

Beograd, studentski protesti, 11. februar 2008

S druge strane, iz stranke Vojislava Koštunice optužuju opozicionu Liberalno demokratsku partiju da stoji iza studentskog skupa, sa ciljem da izvrši pritisak na premijera da pristane na "podvalu EU" i potpisivanje Političkog sporazuma. Portparol Demoktarske stranke Srbije Andreja Mladenović:
“Skup je potpuno politički instruisan, nema nikakve veze sa studentskim okupljanjem već je to pokušaj jedne političke partije da zloupotrebi studente i njihovo okupljanje kako bi iznela svoje političke stavove.”
Jedan od organizatora protesta Simon Simonović iz Studentske unije ovako odgovara na optužbe iz DSS-a:
“Tome smo bili svedoci i u prošlosti kada su studenti izlazili na ulice, kada su bili karakterisani na razne načine, kao izdajnici, kao šačice i ostalo. Ali, kao i tada, i sada je ovo glas mladih i on će se čuti.”
I dok deo Vlasti na čelu sa premijerom Koštuicom poslednjih dana, ne birajući reči, optužuje EU za otimanje Kosova, uz stalno ponavljanje da Srbija zbog toga ne treba da potiše Politički sporazum, iz Brisela siže još jedna poruka ohrabrenja. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin:
“Srbija se čeka. Mi je čekao, i možemo je još čekati.”
Profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Marković ocenjuje da je cilj antievropske kampanje, koju sprovodi deo vlasti u Srbiji, da opravda mere koje namerava da preduzme po proglašenju nezavisnosti Kosova, a koje zemlju vraćaju u devedesete:
“Mislim da je glavni razlog da se javnost pripremi za Akcioni plan vlade, tajni dokument u kome ne znamo šta piše, ali naziremo da je u dokumentu sadržan jedan član po kome se Srbija obavezuje da će pozvati svoje ambasadore iz zemalja koje priznaju Kosovo i Metohiju na konsultacije, možda čak i prekinuti diplomatske odnose. Iz izjava gospodina Samardžića naziremo da se možda priprema i vanredno stanje. Ja mislim da je ovde reč o poslednjim trzajima i da to ne može dugo da opstane, mislim da do jeseni može da se vodi ta kampanja. Ipak, znate, mi svake godine gubimo po jednu godinu evropskih integracija zbog nečega.”
XS
SM
MD
LG