Dostupni linkovi

Vlada će stvoriti jednake uslove za sve


Priština, zgrada Vlade Kosova, Photo: Gezim Baxhaku
Priština, zgrada Vlade Kosova, Photo: Gezim Baxhaku

U Vladi Kosova smatraju da nakon proglašavanja nezavisnosti neće biti potrebe za postojanje paralelnih struktura jer će Vlada ponuditi rešenja koja će učiniti nepotrebnim njihovo postojanje.

Predstavnici kosovskih Srba su najavili da neće priznati nezavisnost Kosova, da će formirati Skupštinu kosovskih Srba, paralelnu institucije u odnosu na međunarodno priznate institucije Kosova, kao i da će u sredinama sa srpskom većinom nastaviti da deluju paralelne strukture. U Vladi Kosova se nadaju da će se stanje promeniti nakon proglašavanja nezavisnosti i konkretnih mera koje će Vlada preduzeti na stvaranju jednakih uslova za život svih građana Kosova. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti kaže kako će nakon nezavisnosti institucije Kosova ostvarivati svoje funkcije na celoj teritoriji Kosova.

Svesni smo da jedan deo manipulisanih građana iz srpske zajednice neće biti zadovoljan, što važi i za neke druge mehanizme, ali i zvanični Beograd. Iako će biti i određenih teškoća u tom pravcu, mi ćemo se zalagati da na najbolji način ostvarimo ciljeve za stvaranje države na celoj teritoriji Kosova. Za to imamo veliku podršku međunarodnog faktora i snažno opredelenje naših institucija u kojima su zastupljene sve manjine i mi se nadamo da Beograd neće doneti avanturističke odluke koji će dovesti do manipulacije i izolacije građana Kosova, srpske nacionalnosti“, kaže Pajaziti.

Inače, paralelne sprske strukture deluju na Kosovu već skoro devet godina i one nisu rasformirane uprkos mnogobrojnim pozivima i ponudama koje je dala međunarodna zajednica. Pajaziti smatra da će sadašnja ponuda Vlade Kosova uticati da Srbi promene stavove.

Odluka o statusu Kosova će biti prozapadna ponuda za građane i sadržaće jasne ciljeve u ekonomskom razvoju, novim investicijama, vladavinu svih građana. Biće teško od bilo koga da se ova ponuda zameni nekom drugom ponudom koja nije prozapadna, koja vodi ka izolaciji, manipulaciji jednog dela građana. Zato mi verujemo u ovu ponudu i da će Srbi naši građani pravilno shvatiti ovu ponudu“, kaže ministar Pajaziti.

Predsednik Izvršnog odbora Samostalne liberalne stranke Kosova Petar Miletić ističe kako nema dovoljno informacija o nameri formiranje Skupštine Kosovskih Srba.

„Koliko je to dobro rešenje i da li će to stvoriti probleme ili će imati neku svrhu u ovom trenutku mi je teško da procenim. Prosto ne znam kakvu će ulogu imati ta Skupština. Naša je ideja od samog starta našeg bavljenja politikom bila da se mi uključimo u institucije koje priznaje cela međunarodna zajednica i da se unutar njih borimo za svoja prava. Mislim da je najbolje mesto za borbu Srba za njihova prava baš u institucijama Kosova, ma koliko mi bili nezadovoljni onim što su te institucije do sada uradile“, kaže Miletić.

On istovremeno ističe kako je najava proglašavanja nezavisnosti Kosova veoma uplašila i uznemirila kosovske Srbe.

Mislim da su Srbi jako uplašeni i prilično uznemireni zbog proglašenja nezavisnosti Kosova“, ocenjuje Miletić.

Najviši predstavnici međunarodnih institucija na Kosovu ističu da će izbliza pratiti pokušaje formiranja nacionalnih institucija kosovskih Srba i da će u saglasnosti sa procenama i instrukcijama koje dobiju iz Njujorka reagovati na njihovo formiranje.
XS
SM
MD
LG