Dostupni linkovi

Strah od nestabilnosti


Sa približavanjem 17. februara, kada se očekuje da će Kosovo proglasiti nezavisnost, u Bosni i Hercegovini raste zabrinutost da bi proglašenje nezavisnosti moglo dovesti do političke i bezbjednosne nestabilnosti i u ovoj zemlji.

Bez obzira što ne postoji, kako kaže „mogućnost vezivanja prostora“, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić smatra da ipak postoje opasnosti da bi se samoproglašenje nezavisnosti Kosova moglo odraziti i na Bosnu i Hercegovinu:
«Ni malo varničenje na Kosovu ne odgovara BiH. Ono što bi bila najveća tragedija za BiH jeste da prve žrtve sa Kosova stignu u BiH. Toga moramo biti svi svjesni da takve mogućnosti, ukoliko ne bude demokratskog rješenja, postoje i onda smo mi u problemima u Bosni i Hercegovini. Ne radi RS i ne radi toga što neko spori teritorijalni integritet BiH. Nažalost od takvih ocjena se bježi. Ali, ja mislim da je to daleko veća opasnost od ovih drugih koje se spominju i koje meni do kraja nisu jasne.«
Branko Dokić, poslanik Partije demokratskog progresa u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pribojava se da bi samoproglašenje nezavisnosti Kosova moglo dovesti do uličnih nemira ili reagovanja građana u Republici Srpskoj. Ovo bi, kako je rekao, moglo dovesti i do političke nestabilnosti u BiH:
«Stoga mi pozivamo sve građane da ostanu hladne glave, sa porukom da se na ulici ništa ne može riješiti. I našim pozivom političarima iz RS i institucijama Republike Srpske i svim onim koji su od naroda izabrani u zajedničke institucije Bosne i Hercegovine da oni moraju naći adekvatan odgovor na ovu vrlo komplikovanu situaciju koja je pred nama. Građani treba da imaju povjerenja u one koje su birali.»
Dokić je pozvao zemlje u regionu i zemlje Evropske unije da ne priznaju nezavisnost Kosova:
«I da se ponovo da šansa pregovorima kako bi se iznašlo rješenje iza koga bi mogla da stane i zvanična Srbija.»
Sadik Ahmetović, poslanik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu državnog Parlamenta smatra da ne bi bilo dobro da se na bilo koji način zbog Kosova poremete odnosi u BiH koji bi je skrenuli sa puta za Evropsku uniju:
«Lično mislim da to pitanje treba rješavati na relaciji Beograd - Priština, i uz neku superviziju međunarodne zajednice.»
S obzirom na ranije izjave premijera Republike Srpske, Milorada Dodika, da neće dozvoliti bilo kakvu destabilizaciju zbog Kosova, Dokićev i Ahmetovićev kolega u Predstavničkom domu, Martin Raguž, uvjeren je da se unutranji problemi susjedne zemlje neće prenijeti i u Bosnu i Hercegovinu:
«Naravno, ne može se isključiti kompleksnost tog regionalnog raspleta, koja je takva ne samo zadnjih 17-18 godina, od početka raspleta krize u bivšoj Jugoslaviji do danas, nego i kroz povjest. Mislim da je vrijeme da se ti odnosi urede, i na jugoistoku Evrope i na prostoru bivše Jugoslavije, na evropskim načelima.»
Bosna i Hercegovina nije talac Kosova i bilo kakvi pokušaji da se budućnost BiH veže za Kosovo mora biti odbačen, ističe portparol Kancelarije Visokog predstavnika Oleg Milišić:
«Na psihološkoj razini Kosovo će možda imati uticaja na atmosferu, ne samo u Bosni i Hercegovini već i širom regiona. No, s druge strane ne postoji niti jedno pitanje vezano za budućnost BiH, a koje bi ovisilo o Kosovu. Bosna i Hercegovina pred sobom ima vlastite izazove i probleme, a u isto vrijeme Bosna i Hercegovina u svojim rukama drži i ključ za svoja rješenja.»
XS
SM
MD
LG