Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo u pripremama za nezavisnost


Bilbord na Kosovu na kojem piše da je sve spremno za nezavisnost

Na Kosovu su u toku političke i bezbednosne pripreme za trenutak proglašenja nezavisnosti. Uporedo sa radom na izradi Deklaracije o nezavisnosti, zvanična Priština sprema i zakone, koji su neophodni za funkcionisanje jedne države.

Istovremeno, Kosovska policijska služba je saopštila da sprovodi plan “Status” i da je sve spremno za svaku vrstu situacije.

I dok politički lideri rade na tekstu Deklaracije o nezavisnosti Kosova, o čemu detalji još nisu poznati, institucije se pripremaju za implimentiranje plana specijalnog predstavnika UN Martija Ahtisarija. Sprovođenje tog plana, koji podrazumeva nadgledanu nezavisnost i zakonske garancije za srpsku zajednicu, smatra se jednim od glavnih zadataka u post-statusnom periodu.

Zvaničnici kažu da je neophodno zaokružiti zakonsku infrastrukturu kako bi Kosovo posle proglašenja nezavisnosti funkcionisalo kao država. To znači da je uporedo sa izborom državnih simbola, zastave i grba, predviđeno i usvajanje 34 zakona.

Skender Durmiši, koodinator Radne grupe za izradu zakona iz plana Ahtisarija, kaže da u tom procesu učestvuju institucije, opozicija, te predstavnici kancelarije SAD i EU.

“Ovakva mobilizacija dovešće do značajnih rezultata i mi sa optimizmom očekujemo nastavak procesa, za šta imamo podršku naših međunarodnih partnera,” kaže Durmiši.

Prioritet će biti usvajanje zakona o ministarstvu inostranih poslova, diplomatskom imunitetu, policiji i slično. Pored toga zakonska infrastruktura iz predloga Martija Ahtisarija obuhvata i zakone o putnim dokumetima te decentralizaciji.

Inače, iako još uvek nema zvaničnih potvrda, u javnosti se sve više spominje 17. februar kao dan kada će Skupština proglasiti nezavisnost Kosova.

U međuvremenu, portparol Kosovske policijske službe, Veton Eljšani, izjavio je da je trenutno na Kosovu mirno i dodao da je policija spremna da se suoči sa bilo kakvom situacijom na terenu. Policija sprovodi operativni plan “Status”, koji se odnosi na kontrolu stanja uoči i posle donošenja odluke.

“Ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti onda će većina stanovnika slaviti, ali sa druge strane biće nezadovoljstva. Naš zadatak je da pazimo na obe situacije,” kaže Eljšani.

Prema rečima portparola policije, na severu Kosova su povišene mere bezbednosti, a očekuje se da se narednih dana to uradi i u ostalim sredinama u kojima živi srpska zajednica.

Sa približavanjem odluke o statusu Kosova mnogi upozoravaju ne bezbednosne izazove, tenzije, a ima i strahova od međuetničkih incidenata. Ipak, predstavnici KFOR-a su do sada više puta izjavljivali da su mirovne snage spremne da reaguju na svaku eventualnost.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG