Dostupni linkovi

Važan vikend uoči nezavisnosti


Hašim Tači
Hašim Tači

Premijer Kosova, Hašim Tači, izjavio je da se dan proglašenja nezavisnosti približava i da je ovo vikend uoči donošenja te odluke. Tači nije precizirao tačan datum, ali se u javnosti sve više spominje 17. februar.

Smatra se da će posle usvajanja Deklaracije o nezavisnosti EU zauzeti svoj stav o takvoj odluci kosovskog parlamenta.

Ovo je veoma važan vikend uoči proglašenja nezavisnosti Kosova a taj veliki datum se približava, izjavio je premijer Kosova, Hašim Tači.

Posle razgovora sa predstavnicima udruženja proizašlih iz rata, Tači nije precizirao da li će Skupština proglasiti nezavisnost 17. februara.

“Najvažnije je što su institucije Kosova osigurale da oko 100 država prizna Kosovo. Sada ćemo ići brže i mogu reći da je ovo veoma važan vikend pre proglašenja nezavisnosti,” kazao je Tači.

Inače, mediji u Prištini javljaju kako je sada već sigurno da će Skupština Kosova proglasiti nezavisnost 17. februara, ali će odluka o tome stupiti na snagu u martu. Smatra se da će dan posle proglašenja, EU formulisati stav oko zajedničke platforme za Kosovo, prema kojoj će državama članicama biti ostavljeno da samostalno odluče da li će priznati nezavisnost.

U međuvremenu, takođe ne navodeći detalje predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasnići, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je februar mesec tokom kojeg će biti proglašena nezavisnost. Krasnići je kazao da je Skupština spremna za proglašenje i da radi pripremama za usvajanje ustava, simbola Kosova i svih neophodnih zakona, na osnovu plana Martija Ahtisarija.

XS
SM
MD
LG