Dostupni linkovi

Nacionalisti prekinuli izložbu albanskih umetnika


Pripadnici "Obraza" okruženi policijom prilikom incidenta na izložbi u Beogradu

Otvaranje izložbe radova savremenih umetnika iz Prištine prekinuto je u četvrtak uveče zbog incidenta koji su izazvali pedesetak pripadnika srpske ultra-nacionalističke organizacije 'Obraz'. Neposredno pre zvaničnog otvaranja izložbe, dva pripadnika srpske ultra-nacionalističke organizacije 'Obraz' ušla su u galeriju 'Kontekst', koja je nalazi u samom centru Beograda, i pocepali plakat na kojem se vidi Adem Jašari, vođa raspuštene Oslobodilačke vojske Kosova. Odmah nakon incidenta policija je dvojicu pripadnika 'Obraza' izvela iz galerije.

Nakon incidenta policija je izložbu prekinula zbog, kako je navedeno, pretnji po bezbednost učesnika i posetilaca izložbe.

Pripadnici 'Obraza' skandirali su 'Idite na Kosovo', 'Idemo na Kosovo' i uzvikivali ime haškog begunca Radovana Karadžića, dok je ispred njih bilo postrojeno pedesetak policajaca opremljenih za teške ulične nemire sa zaštitnim kacigama, štitovima i palicama. Po rečima predstavnika 'Obraza', organizacije koju je policija svojevremeno označila kao fašističku, na izložbi je posebno revoltiralo prikazivanje lika Adema Jašarija.

Inače, lik Jašarija, kojeg su u martu 1998. godine u selu Donji Prekaz ubile Miloševićeve snage bezbednosti, nalazio se na jednom od umetničkih eksponata Drena Malićija pod nazivom 'Lice u lice'. Mladen Obradović iz 'Obraza' kaže za RSE da u ovoj izložbi nema ničeg umetničkog već da je to čista provokacija za Srbe i da će pripadnici ove organizacije učiniti sve da se ova izložba uopšte ne otvori. Na pitanje zašto, Obradović kaže:

"Zbog toga što jedna takva izložba predstavlja još jednu, dodatnu, sramotu i poniženje za Srbiju. Svi znamo ko je Adem Jašari i šta on predstavlja, on je terorista koji je simbol stradanja srpskog naroda. To je za nas slika i prilika ponižene i okupirane Srbije, kakvu mi nikako ne želimo – čista provokacija prema srpskom narodu, politika koja se krije iza umetnosti."


Neki od pripadnika 'Obraza' nosili su sliku bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije, koji je osuđen za ubistvo premijera Srbije Zorana Ðinđić i bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića. Obradović kaže da u tome ne vidi ništa loše:

"Potpuno je normalno i prirodno da Srbi budu ponosni na one pripadnike naših oružanih snaga koji su se borili protiv terorizma."

Delo 'Licem u lice' Drena Maljićija pokazuje likove rok ikone Elvisa Prislija i vođe Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija kao gledaju jedan u drugog. Dren Maljići, koji iz bezbednosnih razloga nije došao iz Prištine, za RSE kaže, da njegova namera nije bila da provocira:

"Ovo delo sam uradio 2003. godine i nema nikakve veze sa aktuelnom političkom situacijom u Srbiji. To sam uradio u lokalnom kontekstu da bih objasnio situaciju u kojoj se nalazi posleratno Kosovo. Kustosi iz Novog Sada su videli ovo moje delo i odlučili da to pokažu i u Beogradu. Nisam želeo nikoga da provociram jer bih imao dva miliona drugih načina da preko umetnosti to učinim. Jednostavno, moje delo 'Licem u lice' pokazuje jednu realnost na postratnom Kosovu gde se susreću dve kulture, zapadna i naša lokalna, i koja na identičan način stvaraju ikone koje mogu da se kupuju. Uzeo sam dve ikone koje po meni najbolje predstavljaju tu realnost."

Tanja Matić, iz Inicijative mladih za ljudska prava, koja je bila jedna od suorganizatorki ove izložbe, kaže za naš program, da su oni ovakve incidente i očekivali, ali da organizatori neće odustati od namere da ovu izložbu u Beogradu, ipak, otvore i predstave zainteresovanoj publici:

"Očekivali smo da će se nešto ovako desiti u Beogradu zato što je to trenutno naša realnost u Srbiji, da sve stvari koje potpuno neodgovaraju državnom stavu o Kosovu ne smeju da se održe. To dovodim u vezu sa tim s obzirom da je ustvari bio problematičan jedan rad, gde nije cenjena njegova umetnička vrednost već je rad potpuno politizovan, izvučen iz umetničkog konteksta i iskorišćen za političku manipulaciju. Ali, mi nećemo odustati, nastavićemo da radimo na povezivanju, kako umetnika tako i običnih ljudi sa Kosova i iz Srbije."

Izložbu pod nazivom 'Odstupanje', organizovale su galerija 'Kontekst' i nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava. Oni ističu da se izložba bavi preispitivanjem dominantnih kulturnih hegemonija, doktrinama ograničene suverenosti, konfliktima globalnih bezbednosnih alijansi, nacionalizmima, uslovima i posledicama evroatlantskih integracija i učvršćivnjem kapitalizma.

Galerija 'Kontekst' uputila je saopštenje Ministarstvu za kulturu Srbije i Sekretarijatu za kulturu Beograda u kojem ih poziva da hitno reaguju i javno osude ovaj "nasilni čin" i omoguće da se izložba 'Odstupanje' održi. Vida Knežević, kustotkinja galerije 'Kontekst', za RSE kaže:

"Do daljnjeg nije moguće da se održi izložba iz bezbednosnih razloga. Čekamo na odgovor Ministarstva za kulturu i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, odgovor na čitav događaj i njihovo reagovanje na čitav događaj – da se osudi sve ovo što se desilo i da omoguće da se izložba otvori kako bi je posetioci videli."

U međuvremenu, ovaj incident osudilo je i Ministarstvo za kulturu Srbije i naglasilo da je sprečavanje izložbe protiv osnovnih principa "tolerancije, poštovanja kulturne raznolikosti, slobode javnog govora i umetničkog izražavanja kao temelja građanskog društva u Srbiji".

Do sada nasilno prekidanje izložbe mladih umetnika i umetnica iz Prištine u Beogradu, osudile su još i nevladina organizacija Žene u crnom, koja je zatražile da se zabrani delovanje pokreta 'Obraz' i stranka G17 plus koja je naglasila da su pripadnici 'Obraza' ugrozili osnovno ljudsko pravo na slobodu izražavanja i prekršili zakon veličajući one koji su osuđeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Ðinđića. Inače, izložba 'Odstupanje' pre Beograda, od 22. januara do 5. februara, bila je postavljena u Novom Sadu i prošla je bez incidenata.

XS
SM
MD
LG