Dostupni linkovi

Kosovo će priznati oko 100 zemalja


Hashim Thaci i Joachim Rucker
Hashim Thaci i Joachim Rucker

Premijer Kosova Hašim Thaqi izjavio je danas da kosovske vlasti imaju potvrdu od oko 100 zemalja da su spremne da priznaju nezavisnost Kosova odmah nakon proglašavanja.

„Imamo potvrdu oko stotinu zemalja sveta koje su spremne da priznaju nezavisnost odmah nakon njenog proglašavanja. Biće to snažna podrška našoj nezavisnosti“, rekao je Tači.
Posle sastanka sa šefom UNMIK-a Joahimom Rikerom, Tači je rekao da su razgovarali o zajedničkim koracima međunarodne administracije i Vlade Kosova u periodu kada se donosi odluka o statusu. Kosovo je izvršilo sve pripreme za proglašavanje nezavisnosti, rekao je kosovski premijer, međutim ni danas nije rekao kada će se to tačno dogoditi.
Govoreći o bezbednosti na Kosovu šef UNMIK-a, Joahim Riker je rekao da paralelne srpske strukture šire svoju aktivnost i u oblasti obrazovanja i zdravstva. On je još jednom naglasio da jedine bezbednosne strukure na Kosovu ostaju KFOR, međunarodna i domaća policija.
„Kada se radi o administrativnim strukturama, UNMIK je jedini autoritet i zajedno sa institucijama Kosova izbliza pratiti šta se događa u potencijalnoj mogućnosti stvaranja paralelnih administrativnih struktura“.
Premijer Tači je rekao da se očekuje da će odmah nakon proglašavanja nezavisnosti na Kosovo doći misija EU koja je dobrodošla.
Legitimne institucije Kosova će vršiti svoju dužnost, dok će uloga međunarodne misije biti da nadzire i savetuje“, rekao je Thaqi.
Šef UNMIK-a je na istu temu razgovarao i sa predsednikom Kosova, Fatmirom Sejdiu, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.
XS
SM
MD
LG