Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zajednica srpskih opština i naselja Kosova i Metohije usvojila je predlog o prerastanju ovog tela u srpsku skupštinu Kosova i Metohije, koja će biti formirana 15. februara na Sretenje, na dan državnosti Srbije.

Na sednici zajednice srpskih opština i naselja koja je juče održana u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a kojoj je prisustvovalo 200 članova iz svih krajeva Kosova, potpredsednik Tomislav Živković je predložio da se u petak 15. februara opet okupe i donesu odluku o prerastanju tog tela u srpsku Skupštinu Kosova i Metohije.

Zajednica srpskih opština i naselja Kosova i Metohije, koja je do sada prevashodno delovala kao organizacija sa političkim ciljevima, prerašće u zakonodavno telo srpskog naroda i drugih nama voljnih etničkih grupa sa svim pravima i obavezama koja su data albanskoj etničkoj zajednici. Skupština srpskog naroda na Kosovu I Metohiji se obavezuje da u skladu sa ovom odlukom ustanovi svoja tela i organe, usvoji pravne i druge zakonske akte kojim se reguliše civilno i svako drugo upravljanje Kosovom i Metohijom.”

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić je naveo i obrazloženje za najavljeno formiranje srpske skupštine.

Da se mi borimo za sva naša suverena i gradjanska prava, imajući u vidu da smo mi pravi naslednici institucija srpske države a ovo što su stranci i Albanci formirali su za nas paralelne institucije i strukture”, istakao je Jakšić, koji je bio i član beogradskog pregovaračkog tima.

Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković u izjavi za radio Slobodna Evropa kaže da bi predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, trebalo da formiraju jedinstveno političko telo na Kosovu sastavljeno od svih predstavnika Srba i različitih opcija Srba na ovim prostorima.

Jer ovako, mi smo u situaciji da trenutno imamo jednu realnost da imamo dve potpuno totalitarne organizacije, rekla bih organizacije jednomišljenika – jedna radikalna i jedna koja nudi asimilaciju kao budućnost. Da bi ostvarili svoje interese na tom prostoru, da bi osigurali kakav-takav mir sopstvenom uplašenom i zbunjenom srpskom narodu nama je potreban srednji put. Ali nažalost taj srednji put se ne vidi. Na Sretenje, na dan državnosti Srbije, formirati skupštinu bez legitimnih predstavnika, za mene je podjednako problematično kao i formiranje skupštine koja je trebalo da se održi u Gračanici i koja bi bila sastavljena od istomišljenika kao i ova koja se najavljuje u severnoj Kosovskoj Mitrovici”, naglasila je Trajković.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG