Dostupni linkovi

Hitler u stripu za djecu


strip Suche
strip Suche

U subotu u regionalnom programu Radija Slobodna Evropa bavimo se temom denacifikacije na Balkanu. Povod je novi napor njemačkih vlasti na tom planu.

Njemačke škole od iduće sedmice (11. februara) uvode u škole stripove kako bi djecu naučili što se u njihovoj zemlji i svijetu dešavalo u vrijeme vladavine Adolfa Hitlera. Iako su njemačke škole već puno toga uradile na edukaciji mladih generacija u vezi s nacionalističkom prošlošću, pojava neo-nacizma i rasizma nagnala ih je na novu akciju.
Strip pod imenom Suche – Istraživanje, kreirao je nizozemski karikaturista Eric Heuvel. Priču o Esther koja je preživjela Holokaust, djeca u Nizozemskoj već čitaju, a berlinski centar Ana Frank, koji podržava projekat mišljenja je da će biti zanimljiva i korisna i djeci u Njemačkoj.
Knjiga ima 61 stranicu, dostupna je na nekoliko evropskih jezika, a za razliku od drugih zemalja gdje je u slobodnoj prodaji, Nijemci su odlučili uvesti je kao sastavni dio nastave iz istorije. Nije riječ o tome da mladi Nijemci imaju različite udžbenike povijesti u odnosu na školarce iz drugih EU zemalja, riječ je o pokušaju da se na prihvatljiv način dodje i do djece koja ili ne uče najbolje ili nisu zainteresirani. Projekat strata iduće sedmice u berlinskim školama. Narednih šest mjeseci biće test da li se strip može uvesti i u učionice na nivou cijele savezne države.
Priča o Esther, koja je izmišljeni lik, bazirana je medjutim na činjenicama i stvarnim dogadjajima iz perioda četrdesetih godina prošlog stoljeća, kada je nacistička Njemačka porobila Evropu i ubila 6 miliona Židova. Uključena je i Kristalna noć iz novembra 1938. Kada su Židovi istjerani iz svojih domova, kada su im sinagoge spaljene, firme oduzete, izloi na dućanima smrskani, a ljudi deportirani u Auschwitz. Crtežom i živim dijalogom strip uspijeva prikazati svu patnju koju su prošli Židovi u Hitlerovo doba.
Njemačka danas ima najbrže rastuću židovsku zajednicu u svijetu. Više od šest decenija po okončanju II svjetskog rata, kada su bili skoro istrebljeni, u toj zemlji danas živi 220 000 Židova. Posthitlerova Njemačka prošla je dug put denacifikacije, zakoni ove zemlje rigorozniji su od drugih evropskih kada je nijekanje zločina ili Holokausta u pitanju. Ponekad pušu i na hladno, reklo bi se na Balkanu. Ali činjenica da su istraživanja pokazala kako nove generacije ponovno ujedinjene Njemačke malo znaju o tamnoj strani svoje istorije, nagnala je vlasti da nešto konkretno preduzmu. Tako su se Hitler, Goebbels i Himller, u obliku stripa, našli kao obavezni dio časa istorije za učenike nižih razreda, djecu od 7 do 10 godina starosti.

XS
SM
MD
LG