Dostupni linkovi

Kosovo može izazvati konfrontaciju EU i Rusije


New York Times, Guardain, Daily Telegraph, tek su neki od svjetskih medija koji se bave stanjem na Balkanu, zbivanjima u Srbiji i iščekivanju proglašenja nezavisnosti Kosova.

Procjernjuje se da će Kosovo biti trn u evropsko-ruskom dijalogu.

Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn u srijedu je odgodio potpisivanje političkog sporazuma sa Srbijom. Samo tri dana nakon pobjedničkog govora o evropskim perspektivima Srbije Boris Tadić je bio prisiljen popustiti pred konzervativnim premjerom, piše Daily Telegaraph. Isti dnevnik ističe da je uistinu tužno što srbijanski političari nastavljaju medjusobno političko nadigravanje ne vodeći računa o interesima svojih građana.
New York Times, Guardain, Daily Telegraph, tek su neki od svjetskih medija koji se bave stanjem na Balkanu, zbivanjima u Srbiji i iščekivanju proglašenja nezavisnosti Kosova. Agencija Stratfor podsjeća da je Vojislav Koštunica ranije podržavao bliske veze Srbije s Evropskom unijom, a da je Boris Tadić podržao potpisivanje energetskog sporazuma s Rusijom i prodaju većinskog paketa Naftne industrije Srbije ruskom državnom monopolistu Gazpromu. Što Koštunica dobiva ovako tvrdim stavom prema Evropi? Analitičari Stratfora kaže da je to jedini način da sačuva svoju poziciju. No, po svemu sudeći pad vlade je vrlo izvjestan. Koštuničina stranka je tek četvrta po snazi u parlamentu i lako je moguće da osnaženi radikali brojem glasova koji su dobili na proteklim predsjedničkim izborima budu oni koji će odlučivati o vladi Srbije. Evropskoj uniji to nije u interesu i nastojati će izbjeći blokadu vlade. Sam Koštunica je sporazum koji bi Beogradu olakšao vizni režim, slobodnu trgovinu i suradnju na obrazovanju mladih, nazvao arogantnom političkom ucjenom, te naglasio da bi potpis Srbije na takav dokument značio pristanak na nezavisnost Kosova.
Iz Bruxellesa je Olli Rehn poručio srbijanskom premijeru:
"Ne tako davno premjer Koštunica me molio da pognem kako bi se proces evropskih integracija nastavio i da se ne dovodi u vezu proces približavanja EU sa statusom Kosova. Razočaran sam da je odbacio svoje obećanje."

Agencija Stratfor ističe da bi pitanje Kosovo moglo izazvati konfrontaciju izmedju Evropske unije i Rusije zbog nastojanja Moskve da proširi svoj utjecaj na Evropu. Ambasador Rusije pri EU Vladimir Chizov novinarima je u Bruxellesu ponovio da će Kosovo biti trn u evropsko-ruskom dijalogu.
Jedan broj evropskih zemalja i dalje je skeptičan po pitanju kosovske nezavisnosti. Evropska administracija ipak nastavlja s pripremama za slanje misije na Kosovo koja bi obuhvaćala 1800 ljudi. Formalna odluka očekuje se 18 ovog mjeseca na sjednici Ministarskog vijeća. Mnogi smatraju dan nakon što Priština proglasi nezavisnsot. No, problem bi mogao nastati ukoliko Rusija uspije uvjeriti glavnog tajnika UN Ban Ki-moona da misiji EU ne da podršku. Moskva će upravo na tome ustrajati, rekao je Chizov.
XS
SM
MD
LG