Dostupni linkovi

Kriza Vlade izvesna


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

Protivljenje srpskog premijera Vojislava Koštunice da Beograd stavi potpis na Politički sporazum sa Briselom zbog Misije EU za Kosovo izazvala je u Srbiji ozbiljnu krizu Vlade. O tome za RSE Tomislav Nikolić i Velimir Ilić.


Ni sa Tadićem, ni sa Koštunicom


Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da neće podržati niti većinsku Vladu na čelu sa Vojislavom Koštunicom, niti privremenu manjinsku do eventualnih vanrednih izbora.
Nikolić: To uopšte ne liči na mene. Zašto? Šta da podržim? Da podržim Vojislava Koštunicu koji je čekao da prođu perdsednički izbori da bi otvorio osnovni sukob koji je zapravo mogao da reši i predsedničke izbore. Sam je birao svoj put, sada neka se na tom putu prži, ali bih ja voleo da se pomire i da im pomognem da istraju u naporima koje je i Boris Tadić predstavljao kao svoje a to je očuvanje Kosova i Metohije u sastvu Srbije i pristupanje Evropskoj uniji. Ali oba cilja.
RSE: Znači u ovom trenutku za Srpsku radikalnu stranku je neprihvatljivo i formiranje većinske vlade sa Vojislavom Koštunicom na čelu i podrška za privremenu manjinsku vladu koja bi trajala do vanrednih parlamentarnih izbora?
Nikolić: To nije moguće ni sa kim. Ni sa Koštunicom, ni sa Tadićem. Što me ne pitate za Tadića?
RSE: To izgleda nemoguće sudeći i po njegovim i po Vašim stavovima.
Nikolić: Zašto kada smo o Kosovu i Metohiji i o Evropskoj uniji iznosili istovetne stavove?
RSE: Boris Tadić Vas je pozvao na razgovore. Ima li tu pomaka?
Nikolić: Da, ali mene ne treba zvati preko medija. Tadić zna moj broj telefona, tako da te pozive preko medija smatram u stvari velikodušnoću pobednika koja meni nije potrebna. Meni je potrebno da razgovaramo o tome šta ja hoću da pomognem da Srbija ide dalje. Tu bi trebalo razgovor da obavim sa obojicom, možda čak istovremeni razgovor sve trojice, možda čak i pred očima javnosti da se konačno jednom zna ko se za šta zalaže. Sad nisu nikakvi izbori na vidiku, nije kampanja i ništa ne može da bude predstavljeno kao bilo kakva kampanja. Nisam pozvan ni na kakav razgovor a i zašto bih išao. Očigledno je da je potreban razgovor između koalicionih partnera, a ne između jednog partnera i opozicije.
RSE: Ukoliko se raspadne partnerstvo DS-a i DSS-a kakva bi po Vama mogla biti sudbina Vlade, odnosno ko bi tada upravljavao Srbijom?
Nikolić: Baš me briga za Vladu! Bojim se da bi to bilo tragično za Srbiju. Svako vuče na svoju stranu. Jedan kaže ’’potpisaću’’ drugi preti da će da mu ’’seče glavu’’ ako potpiše. To je neodgovorno. Tako se ni firma ne vodi. Firma bi otišla u bankrot da joj se menadžment tako ponaša.

Ako Đelić potpiše, biće smenjen
Skupština Srbije mora što pre da zaseda, da se donesu zaključci o Političkom sporazumu sa Briselom i Misiji EU za Kosovo, koji će biti obavezujući za sve, i za Vladu i za predsednika Srbije, kaže za naš program Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu I lider Nove Srbije uz ocenu da Vlada nije nadležna da sama odlučuje o ovakvim pitanjima.
RSE: Da li je moguće postići kompromis u situaciji ovako suprostavljenih stavova unutar Vlade?
Ilić: Veoma teško. Mi ne možemo prihvatiti nešto što nije u skladu sa Ustavom i sa Rezolucijom Skupštine Srbije. Zato i tražimo da se Skušptina izjasni. Ne možemo prihvatiti neka rešenja koja daju legitimitet nezavisnom Kosovu. Ne možemo prihvatiti da se ingerencije Saveta bezbednosti prenose na Evropsku uniju koja nije nadležna. Srbija nije ni članica EU. EU želi da nas uvuče u potpisivanje sporazuma da bi dobila nadležnost nad Srbijom.
RSE: Ukoliko je, kažete, teško napraviti kompromis sa Tadićem, da li se možda razmišlja o nekim drugim varijantama, da li biste recimo pristali da napravite Vladu - vi, DSS i Radikali?

Velimir Ilić
Ilić: O tome nije bilo reči. Ali mora i gospodin Tadić, bez obzira što je on sada bio u kampanji, on je u kapmanji bio jasan i obećao je da nikakve misije bez saglasnosti Srbije i bez Saveta bezbednosti neće ući na Kosovo. Zato su mu gradjani i dali poverenje i zato su za njega glasali i mnogi iz naše koalicije. Ovde nije bitna EU, ovde nije bitno ništa, ovde je bitna Srbija. Kako možemo tražiti od Rusa da nas pomognu u Savetu bezbednosti, ako mi sami stavljamo potpis tamo gde ne smemo. Evropska unija da. I meni jako teško pada kad nas neko okrivljuje da mi nismo za saradnju sa EU, da mi nismo za ulazak u uniju. Pa, mi jesmo ali kao celovita Srbija, ne možemo platiti toliko veliku cenu. I ne može se predsednik Francuske ponašati kao da je on nama neki nadredjeni i držati govore - vi to morate. Ne može niko reći jednoj suverenoj državi ono što slušamo svakog dana, bez obzira ko je to. Ja kad slušam predsednika Francuske, kako se ponaša neodgovorno prema jednoj suverenoj državi, i šta mi od njih da tražimo. Da tražimo neku saradnju, da tražimo neku milostinju. Mi smo jedna suverena država i oni se ne mogu igrati sa nama.
RSE: Ali sa druge strane, da li možda osećate odgovornost ukoliko se ne potpiše taj sporazum, ukoliko se zaustavi približavanje Evropskoj uniji a većina gradjana…
Ilić: Slušajte, EU koja Srbiji protivpravno, siledžijski oduzima deo teritorije nije nama prijatelj i nema nikakvog potpisivanja sa njima dok se tako ponaša. Ne mogu oni prema nama da se ponašaju kao prema nekoj državi banani. Kakav je to način, na šta to liči? Koji je to odnos? Ko je taj Đelić koji insistira na tome da se mora potpisati po svaku cenu. Nek izadju na referendum pa nek pitaju narod. Ne može se pričati s EU koja oduzima suverenoj državi deo teritorije. I sad nas oni uče, ako nećemo potpisati biće problem. Pa nećemo potpisati, pa šta?! Nećemo potpisati jer bi potpisom priznali suvereno Kosovo. To bi bio prvi potpis za nezavisnu državu Kosovo. Ne mogu oni to uraditi ako mi ne potpišemo.
RSE: Šta ako potpredsednik Vlade Božidar Djelić potpiše taj sporazum?
Ilić: Može da potpiše, to će parlament poništiti, staviti van snage i smeniti Djelića.
Sve će zavisiti od Radikala
Ova Vlada nema budućnost, kaže za naš program sociolog Jovo Bakić i dodaje da postoje samo dva scenarija izlaska iz ove krize.

Bakić: Zavisi da li će se desiti kradja glasova. Kradja glasova bi se desila u svakoj varijanti u kojoj bi Vojislav Koštunca potražio antievropske stranke kao partnere, zato što su predsednički izbori bili referendum o Evropskoj uniji. To pokazuje izlaznost birača, to pokazuje inzvaredan rezultat koji je proevropski kandidat postigao. A druga varijanta koja je fer, poštena, jeste raspisivanje novih izbora. Od Radikala će zavisiti, da li će oni prihvatiti ruku Vojislava Koštunice i biti saučesnici u kradji dva miliona 300.000 glasova, ili će se pak ponašati kako su se ponašali u poslednje vreme i izvesti Vojislava Koštunicu na izbore.
RSE: A kako u čitavoj ovoj priči od ponedeljka Vama izgleda uloga Vojislava Koštunice?
Bakić: Uloga Vojislava Koštuncie ne samo od ponedeljka, nego već duže vreme, je jedna uloga glavne smetnje na političkoj sceni Srbije. On je prosto jedan političar smutljivac, koji unosi smutnju, koji svojom nemuštom politikom pravi štetu Srbiji u Evropi, koji svojom politikom izuzetno nanosi štetu nacionalnim interesima Srbije. I u tom smislu ovo je samo očekivano, bar za mene, očekivani klimaks jedne evrofobne politike.
XS
SM
MD
LG