Dostupni linkovi

Kosova se ne tiče kriza u Vladi Srbije


Priština

Institucionalna kriza u Srbiji ne može uticati na usporavanje rešenja statusa Kosova, smatraju politički analitičari u Prištini. Istovremeno predstavnici kosovskih Srba očekuju da će se nesporazumi brzo prevazići.

Politički analitičar Dugaxhim Gorani kaže kako kriza institucija u Srbiji ne može da utiče na tok rešavanja statusa Kosova.
«Ne verujem da kriza Vlade u Srbiji može da uspori proces nezavisnosti, medjutim mislim da se Srbije nalazi pred jednim izuzetno nesigurnim periodom, što se i očekivalo, nezavisno od rezultata predsedničkih izbora. Već duže vremena se zna da su nezavisno od toga hoće li pobediti Tadić ili Nikolić zemlja i srpski narod podeljeni u dva tabora sa suprotnim idejnim konceptima i to se dogodilo», kaže Gorani.
On ističe da je srpski narod podeljen i da se ta idejna podela održava i na Vladu.
«Jedini način na koji se ova kriza može rešiti je da se stvori klima poverenja i sigurnosti da je evropska ponuda održiva, a ne kozmetičko pitanje» , kaže on.
Gorani kaže da je najbolje rešenje za prevazilaženje sadašnjeg stanja održavanje vanrednih izbora, medjutim imajući u vidu stanje u kojem je Srbija vanredni izbori neće doneti ništa što je značajno drugačije od sadašnje situacije.
«I izbori će potvrditi veliku podelu u narodu, tako da ne verujem da će se ići na privremene izbore», kaže on.
Analitičar Arben Qirezi smatra da je kriza institucija u Srbiji pre svega odraz različitih gledanja na približavanje Evropskoj uniji ili okretanju ka Rusiji.
«Kriza Vlade u Srbiji se više odnosi na različite političke koncepte u Srbiji, o tome dali Srbija treba da se približi Evropskoj uniji imajući u vidu političku realnost u regionu i šire, ili treba da se vrati u državu koja će biti orijentisana na blisku saradnji ili biti satelit Rusije».

On ističe kako je u obema varijantama Kosovo za Srbiju izgubljeno i ne veruje da bi kriza Vlade u Beogradu uticala na proces nezavisnosti Kosova.
«Kriza u Beogradu će biti neminovna dokle god Beograd ne sagleda realnost i ne bude se složio sa činjenicama koje je sam stvorio svojom politikom. Kosovo nikako ne može ostati taocem političkih kretanja u Srbiji»
Qirezi istovremeno ističe da ne veruje da će se neko u Vašingtonu i Briselu složiti da se rešenje statusa Kosova odložiti zbog institucionalne krize u Srbiji. Predsednik Izvršnog odbora SNV centralnog Kosova Dragan Veljić kaže da kriza u institucijama Srbije može da oslabi napore na očuvanju Kosova unutar Srbije.
«U svakom slučaju, eventualna kriza institucija Srbije otežaće proces daljeg rešavanja statusa Kosova i Metohije odnosno branjenja srpske politike u očuvanju Kosova i Metohije u okviru Republike Srbije».
Veljić izražava nadu da će se ova kriza vrlo brzo prevazići kompromisom među predstavnicima političkih subjekata koji su predstavljeni u Vladi Srbije.
XS
SM
MD
LG