Dostupni linkovi

Da li će Srbija okrenuti leđa Evropi ili Koštunici?


Predsedavajući OSCE-a Ilkka Kanerva u razgovoru sa Vukom Jeremićem, u Beogradu, 5. februara.
Predsedavajući OSCE-a Ilkka Kanerva u razgovoru sa Vukom Jeremićem, u Beogradu, 5. februara.

Nakon što je posle pobede Borisa Tadića na predsedničkim izborima, iz Brisela stigao tekst političkog sporazuma sa Evropskom unijom, koalicioni partneri u sukobu su oko toga potpisati ili ne.

Politički sporazum koji je EU ponudila Srbiji je "obmana" saopštio je premijer Srbije Vojislav Koštunica i zatražio da se Skupština Srbije odmah sastane i izjasni o njemu i najavljenoj Misiji EU na Kosovu. "Predlog EU da sa Srbijom potpiše Politički sporazum, dok istovremeno šalje misiju da rasparča našu državu, predstavlja obmanu sa ciljem da Srbija stavljajući svoj potpis na sporazum sa EU zapravo potpiše saglasnost na nezavisnost Kosova», navodi Koštunica u saopštenju. Ministar prosvete i funkcioner DSS-a Zoran Lončar kaže da odluka EU da istovremeno Srbiji pošalje i politički sporazum i misiju na Kosovo predstavlja ucenu.

„Srbija je uvek odbacivala ucene ma od koga dolazile i uveren sam da će i ova ucena biti odbačena. Ako bi Srbija i posle odluke EU da pošalje misiju za stvaranje nezavisnog Kosova potpisala sporazum sa EU, onda bi to značilo da je Srbija prva priznala nezavisno Kosovo.“

S druge strane, iz kabineta potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, koji očekuje da će od vlade dobiti ovlašćenje za potpisivanje tog sporazuma, poručuju da se u tom dokumentu ne pominje Kosovo niti budući status južne pokrajine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je da je Odbor za inostrane poslove vlade Srbije prekinuo sednicu kada je odlučeno da se na dnevni red stavi politički sporazumu sa EU, ali je dodao da je započeta procedura kako bi se sprovela izborna volja građana.

„Pokušavamo da pronađemo zakonski način da se steknu uslovi da se izborna volja građana pretoči u delo. To znači da Srbija nastavi da korača ka punopravnom članstvu u EU, to znači da Srbija nastavi proces koji će joj omogućiti bezvizni režim, jer sve je to sastavni deo ovog dokumenta o kome su se građani pozitivno izjasnili i koji mi sada kao vlada pokušavamo da sprovedemo u delo. Ja sam uveren da niko neće pokušati da spreči sprovođenje u delo izborne volje građana“.

Inače sednica Odbora za inostrane poslove Vlade prekinuta je kada je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić napustio je sednicu nakon što su članovi tog vladinog odbora iz DS-a izglasali da se na dnevni red stavi usaglašavanje teksta političkog sporazuma. Sednicu je nastavio da vodi ministar za spoljne poslove Vuk Jeremić, ali je morao da je prekine zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje.

Istovremeno poslanički klub Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije dostavio je zahtev predsedniku Skupštine Srbije Oliveru Duliću za zakazivanje vanredne sedice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji i predlogu političkog sporazuma Evropske unije. Pored poslanika DSS i NS inicijativu za sazivanje vanredne sednice potpisali su i poslanici Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije. Lider NS Velimir Ilić kaže da sporazum ne može biti potpisan bez prethodne odluke parlamenta, te da će 7. februar, datum kada ovaj dokument treba da bude potisan biti odlučujuci za sudbinu vlade.

“Ako dođe do potpisivanja sigurno će doći i do novih izbora najverovatnije, jer onda je to jedna velika izdaja i posle toga narod mora da se izjasni. Ako je narod saglasan sa tako nečim, nemam ništa protiv, neka vrše vlast oni koje narod bude izabrao”.

Skupština Srbije neće zasedati pre 7. februara kada bi trebalo da bude potpisan politički sporazum. Oliver Dulić, predsednik parlamenta, koji je konsultacije šefova poslaničkih grupa oko datuma sednice zakazao tek za ponedeljak, kaže da se ne može parlament izjašnjavati o nekom međunarodnom sporazumu pre same Vlade:

„Do sada je uvek bila praksa, na kraju krajeva tu je i ustavna kategorija koja definiše da vlada potpisuje različite međunarodne dokumente i onda ih šalje u parlament na ratifikaciju. Ne vidim razloga da ovog puta bude drugačije. Hajde da prvo sačekamo vladu, vlada kreira spoljnu politiku, kada vlada odluči o tome će se parlament izjašnjavati u nekom narednom koraku“.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić smatra da Politički sporazum treba da bude usvojen i potpisan na prvoj narednoj sednici Vlade i, ukoliko je to potrebno, ratifikovan u Skupštini Srbije u najkraćem mogućem roku, jer nudi mnoge koristi za građane. Liberalno demokratska partija saopštila je da neće podržati inicijativu za sazivanje vanredne sednice Skupštine.

U ovakvoj sitaciji otvara se pitanje da li politički sporazum treba da bude ratifikovan u parlamentu i da li on podrazumeva određene obaveze za Srbiju. Profesor na pravnom fakultetu u Beogradu Stevan Lilić tom povodom za naš program kaže.

“Mislim da nema potrebe da sporazum bude ratifikovan u Skupštini zato što je on prelazni sporazum. Smisao prelaznog sporazuma je da obezbedi jednu liniju akcije do realizacije onog suštinskog. Taj suštinski je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Drugo, da li sporazum podrazumeva obaveze? Naravno, svaki sporazum je voljno prihvatanje određenih obaveza. Obeveze postoje, ali obaveze ne mogu da se tumače u smislu da je to priznavanje Kosova. Milsilm da su prenaglašene političke izjave u smislu ako se potpiše taj politički sporazum da to znači priznavanje Kosova od strane Srbije”.

Na posletku, predsednik evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačevic smatra da je nakon ishoda predsedničkih izbora politički neodrživo da sporazum sa EU u četvrtak ne bude potpisan.

“Mislim da ne dolazi u obzir da se ne potiše. Na to nema pravo ni vlada, s obzirom na rezultat izbora koji je pokazao većinsko opredeljenje građana za EU i ubrzalo približavanje EU.Taj sporazum ne utvrđuje nikakve nove obaveze za Republiku Srbiju. Taj sporazum znači jednostavno ohrabrenje, to znači poruku građanima Srbije da Evropa definitivno računa sa Srbijom kao svojom budućom članicom”.

XS
SM
MD
LG