Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Za i protiv ostanka OEBS-a na Kosovu


Priština, sedište OSCE-a

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je nakon susreta u Beogradu sa predsedavjućim OEBS-a i šefom diplomatije Finske Ilkeom Kanevrom da će Vlada Srbije ostati privržena idejama koje misija OEBS-a na Kosovu sprovodi. I pored toga, neki prestavnici Vlade Srbije ostali su pri stavu da bi OEBS trebalo da ode, a da bi tako nešto ipak moglo da se dogodi strahuju i u kancelariji ove organizacije u Prištini.

Suprotno najavama domaćih i inostranih medija šef srpske diplomatije Vuk Jeremić poručio je javnosti da će se Beograd ipak založiti za očuvanje OEBS-ove misije na Kosovu:

"Stav Vlade je da misija na Kosovu treba da nastavi sa radom, da dosadašnji učinak nije u potpunosti zadovoljavajući i da moramo nastaviti da radimo zajednički. Mislim da smo postigli saglasnost, gospodin predsedavajući i ja, da je OEBS-ovo prisustvo na Kosovu potrebno."

Koliko pre dva dana agencija Rojters prenela je kako su Srbija i Rusija spremne da glasaju u sedištu OEBS-a u Beču protiv produžavanja statusa misije na Kosovu, čime bi bio narušen konsenzus koji 56 država imaju po tom pitanju. U sedištu misije u Prištini su nam potvrdili da imaju signale o srpsko ruskom protivljenju delatnosti OEBS-a. Predsedavajući te organizacije Ilke Kanerv u Beogradu je izneo da bi takav potez bio od velike štete:

"Misija na Kosovu je od izuzetnog značaja, misija OEBS-a je neophodna kako bi razmatrala demokratska prava svih građana na Kosovu, kako Albanaca tako i Srba. Manjinska prava su jedan od ključnih prioriteta misije."


Po prvi put od kada je pre osam godina misija uspostavljena 350 međunarodnih i 1150 domaćih OEBS-ovih službenika, broj koji ovu misiju čini najvećom od svih sličnih organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, osećaju neizvesnost. Sa pažnjom su poslušali izjavu koju je našem programu dao član pregovaračkog tima Marko Jakšić, koji je narodni poslanik partije premijera Vojislava Koštunice. Samo dva sata pre nego što je ministar Jeremić objavio da se Beograd ne protivi misiji Jakšić nam je kazao kako bi Srbija trebala da učini upravo suprotno jer je, po njemu, OEBS na Kosovu potrošio osam godina u pružanju pomoći formiranju nezavisne kosovske države:

"Kako se štitila srpska manjina na ovom prostoru govori činjenica da je više od 200.000 Srba napustilo ove prostore, da im je spaljeno više od 30.000 domova, da je uništeno 176 srpskih crkava – to samo po sebi govori kako i na koji način OEBS štitio Srbe na prostoru Kosova i Metohije."


U ovom trenutku OEBS na Kosovu vodi više projekata, a portparolka kancelarije u Prištini navodi da se nijedan od njih ne odnosi na pitanje statusa već da se isključivo radi na institucionalnim projektima koji pomažu rešavanje manjinskih pitanja. Povodom Jakšićeve optužbe ona je prokomentarisala:

"Uopšte ne razumem takve izjave. Mi smo potpuno neutralni u pogledu pitanja statusa Kosova i radimo sve kako bismo upravo ostali izvan rasprava o statusu Kosova. Naš rad koncentrisan je na monitoring i pomaganje lokalnim vlastima u primeni i uvođenju vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Nemamo nikakvu ulogu u rešavanju pitanja statusa Kosova i takve izjave ne mogu komentarisati."

OEBS je do sada igrao centralnu ulogu u izgradnji demokratskih institucija na Kosovu. Takođe, ova organizacija bila je i stub aktivnosti na zaštiti manjinskih grupa od etničkog nasilja, pre svega srpske, i zbog toga je za očekivati da bi od ukidanja kosovske misije upravo manjine imale najmanje koristi."
  • 16x9 Image

    Miloš Teodorović

    Diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Glavni i odgovorni urednik beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa od decembra 2014. Višestruko nagrađivan novinar.

XS
SM
MD
LG