Dostupni linkovi

Tači garantuje Srbima bolji život


Premijer Tači u poseti porodici Slavković, Photo: Anamari Repić
Premijer Tači u poseti porodici Slavković, Photo: Anamari Repić

Porodica Slavković iz etnički mešovitog sela Rabovce, kod Lipljana, danas je ugostila premijera Kosova Hašima Tačija. Premijer je garantovao kosovskim Srbima da će i nakon statusa Kosovo biti zajednička domovina svih građana.

U selu Rabovce, nadomak Lipljana živi 49 srpskih i 120 albanskih porodica. Oni kažu da žive mirno i da se slažu, a kao najveći zajednički problem navode nemaštinu. Kako bi Srbima pružio garancije da je njihova budućnost na Kosovu i posle nezavisnosti, premijer Hašim Tači posetio je u Rabovcu porodicu Slavković.
Priredivši dobrodošlicu Tačiju, Slaviša Slavković je izrazio zadovoljstvo posetom premijera i istakao da se sada oseća mnogo bezbednije:
Ja vam se zahvaljujem što ste našli vremena da nas obiđete, da vidite gde Srbi i Albanci ovde žive zajedno u selu Rabovce u ovim teškim trenucima za mene i moju porodicu kada sam izgubio dete. Nama je preko potrebna pomoć, ne samo nama nego uopšte žiteljima ovog sela koji zive stvarno vrlo teško. Kada ste prolazili videli ste da nema ni puta, ni vodovoda. Želim da vam se zahvalim u ovim teškim trenucima što ste našli vremena da dođete”, obratio se Slaviša kosovskom premijeru.
Slaviša je pre mesec dana iznenada izgubio trinaestogodišnjeg sina. Nakon što su izrazili saučešće porodici visoki kosovski zvaničnici su Srbima ponudili svaku vrstu pomoći. Premijer Tači, koji je bio u društvu tri ministra i predsednika opštine Lipljan, obećao je porodici Slavković, ali i svim kosovskim Srbima da će uvek biti uz njih i da se neće ostati samo na rečima:
Moja Vlada je posvećena radu za novi, budući život. Imaćemo novi status, novu tehnologiju, nov život, bolji, sigurniji i napredniji. Uveravam vas da ću uvek biti sa vama i uz vas. Mi nećemo ostati samo na rečima, prećićemo i na dela”, kazao je Tači.
Slavišin brat Ivan Slavković, koji sa porodicom živi kao raseljeno lice u Leskovcu od premijera Tačija je zatražio pomoć.

Ja sam raseljeno lice i mi smo braća. Došao sam sa porodicom slučajno u ovom trenutku i drago mi je da sam zatekao ovde da se vidim sa premijerom i sa ostalim ministrima. Jednu pomoć bih tražio, ja sam kao raseljeno lice trebao da se vratim pre dve, tri godine, međutim sve to nešto sporo teče i hteo bih da tražim pomoć za povratak, znači da se steknu uslovi za moj povratak.”
Premijer Kosova je pozvao sve izbeglice i raseljena lica da se vrate svojim kućama. Hašim Tači je takođe garantovao da se nakon statusa neće dozvoliti nikakvi incidenti.
I lokalni Albanci kažu da u selu nema međuetničkih problema. Nedžmedin Budakova, prvi komšija porodice Slavković ističe da se u selu živi normalno.
Ništa nam ne smeta. Srbi se slobodno kreću, sve je u redu kao i pre rata. Mi možemo zajedno da popijemo kafu, igramo bilijar, trgujemo, sve je normalno”, kaže Nedžmedin.
Na pitanje da li će ostati da na Kosovu i nakon proglašenja nezavisnosti, članovi porodice Slavković su odgovorili da će to zavisiti od situacije i života koji budu imali.
XS
SM
MD
LG