Dostupni linkovi

Ren: Politika Rusije prema Kosovu šteti Srbiji


Bivši komesar za proširenje EU Oli Ren ocenio je 2007. da veći deo srpskog rukovodstva "ne može ili neće" da prihvati realnost da ruska politika prema Kosovu dugoročno šteti interesima Srbije i da ta politika počiva isključivo na sopstvenom interesu Moskve, objavljeno je na Vikiliksu.

Ren je na sastanku sa bivšom američkom ambasadorkom u Finskoj Merilin Ver (Marilyn Ware) u julu 2007. godine "nevoljno predvideo" da Rusija verovatno nikad neće podržati rezoluciju Saveta bezbednosti (SB) UN o nezavisnosti Kosova, objavljeno je u depeši iz ambasade SAD u Helsinkiju, koju je preneo Vikiliks.

"Ruska strategija u UN je veoma jednostavna. Ukoliko se reši problem Kosova, Srbija će biti oslobođena tereta oslanjanja na Rusiju i moći će odmah da ubrza put ka EU", pojasnio je evropski komesar.

Kako se dodaje u depeši, Ren je ocenio da je Rusija odlučna da ne izgubi "klijentelistički odnos" prema Srbiji i ona će samo na osnovu toga uložiti veto na rezoluciju SB UN o Kosovu.

"Ruski stav prema Kosovu ima veze samo sa interesima Rusije, a nikakve veze s Kosovom i, što je verovatno najgore od svega, potpuno je suprotan dugoročnim interesima Srbije", prenose se Renove reči u depeši koja je datirana sa 20. julom 2007.

Ren je ocenio da veći deo srpskog državnog vrha, uključujući (tadašnjeg) premijera (Vojislava Koštunicu) i ministra spoljnih poslova (Vuka Jeremića), ne može ili neće da prihvati stvarnost, a predsednik (Boris) Tadić, koji to razume, "nema hrabrosti ili instrumente" da odvuče Srbiju od Rusije i približi je Zapadu.
XS
SM
MD
LG