Dostupni linkovi

Ban Ki Mun traži podršku Rusije za drugi mandat


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je danas nadu da će Rusija podržati njegovu kandidaturu za drugi mandat na čelu svjetske organizacije.

"Volio bih da mogu da računam na vašu snažnu podršku, liderstvo i rukovođenje u nastavku mog rada kao generalnog sekretara", rekao je Ban ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu na sastanku u predgrađu Moskve.

Diplomate kažu da su SAD i ostale ključne članice Savjeta bezbjednosti UN dale preliminarna obećanja da će podržati drugi Banov petogodišnji mandat.

Ban, bivši južnokorejski ministar spoljnih poslova, nije javno objavio svoju kandidaturu, ali se to očekuje u narednim mjesecima. Diplomate navode da je on u privatnim razgovorima jasno rekao da će pokušati da dobije drugi mandat.

Generalnog sekretara bira Generalna skupština UN sa 192 države-članice, po preporuci Savjeta bezbjednosti svjetske organizacije.

U praksi, odluku o tome ko će biti na čelu UN donosi pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN - Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD.

Diplomate koje su željele da ostanu anonimne navode da ostalih 10 nestalnih članica Savjeta bezbjednosti potom potvrđuju njihov izbor.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je prisustvovao sastanku Bana i Medvedeva, rekao je da će Rusija nastaviti blisku saradnju sa generalnim sekretarom UN, ali je izrazio zabrinutost povodom usvajanja rezolucija UN kojima se odobrava upotreba sile.

Rusija, koja je uvijek naglašavala da UN treba da budu arbitar u globalnim sporovima, uzdržala se od glasanja o rezoluciji kojom je odobrena upotreba sile u Libiji.
XS
SM
MD
LG