Dostupni linkovi

Suđenje Ališpagi odloženo za 9.maj


Sudsko vijeće Suda BiH odgodilo je za 9. maj suđenje Zulfikaru Ališpagi i još petorici osumnjičenih za ubistva 22 lica u aprilu 1993. godine u selu Trusina, a na kome je trebalo da bude unakrsno ispitan svjedok Tužilaštva BiH pod pseudonimom "B", saopštila je Balkanska istraživačka mreža.

Suđenje je odgođeno jer se optuženi Zulfikar Ališpago, bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, požalio na bolove u leđima, a sam želi da učestvuje u unakrsnom ispitivanju svjedoka.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić rekla je da je ovo "posljednji put kada će to biti prihvaćeno", i da ponašanje Ališpage smatra pritiskom na Vijeće, te da bi takvo ponašanje mogla nazvati maltretiranjem svjedoka, jer će svjedok morati doći četvrti put na suđenje.

Krajem decembra prošle godine suđenje za zločin u Trusini odgođeno je na nekoliko sedmica nakon što je Harun Brkić, vještak neurohirurg, utvrdio da je optuženi Ališpago nesposoban da prati postupak zbog "ozbiljnog oboljenja kičme".

Uz Ališpagu, Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića, za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane 16. aprila 1993. godine u selu Trusina.

Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda "Zulfikar", i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade "Neretvica", prema navodima optužnice, učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo tereti Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta odreda "Zulfikar", za rukovođenje napadom, dok je Ališpago optužen što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima.

Suđenje ovoj šestorici bivših pripadnika Armije BiH počelo je u septembru prošle godine.
XS
SM
MD
LG