Dostupni linkovi

Uhapšen još jedan bivši član uprave HEP-a


Bivši član uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ante Despot uhapšn je jutros u svom stanu u Zagrebu, zbog sumnje da je primao mito te HEP oštetio zlouporabom položaja i ovlasti.

Njegovi advokati Ante Madunić i Mate Matić potvrdili su da je Despot uhapšen nešto iza 7 sati u svom domu koji su policajci pretresli u potrazi za dokazima. Iza 13 sati trebao bi biti ispitan u sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici.

Budući da se Despot još nije pojavio pred USKOK-ovim istražiteljima njegovi advokati nijesu mogli reći što mu se tačno stavlja na teret te kolika je procjenjena materijalna šteta.

Neslužbeno se saznaje da je razlog hapšenja sumnja da je kao član uprave HEP-a primao mito kako bi kompanijama koje su sarađivale s nacionalnom eloektroenergetskom kompanijom pogodovao u poslovima s termoelektranama u Sisku i Rijeci. Navodno se radilo o najtečajima za tehničku zaštitu te nabavu aditiva za elektrane.

Despot je hrvatskoj javsnosti postao poznat kao zet bivšeg šefa carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića uhašenog u aferi Fimi media. Nakon Barišićeva hapšenja prvi je put pretresen Despotov stan u Bužanovoj ulici u kojemu je tada pronađeno više od dva miliona kuna.

U medijima se Despota nakon toga često spominjalo kao osobu ključnu za uzimanje provizija za nemještene poslove s HEP-om kompanijom. Bivši predsjednik HEP-ove uprave Ivan Mravak USKOK-ovim je istražiteljima navodno svjedočio da je Despotov stan od 107 kvadratna metara, po političkom nalogu, najprije morao kupiti HEP da bi ga on kao zaposlenik mogao otkupiti po povlaštenim uslovima.

Zbog toga je protiv Despota , zajedno s još šest HEP-ovih dužnosnika, Državno odvjetništvo krajem marta zatražilo istragu zbog prodaje HEP-ovih stanova.
XS
SM
MD
LG