Dostupni linkovi

Svijet obilježava Dan planete Zemlje



Dan planete Zemlje svake godine se obilježava 22. aprila s namjerom da se ojača svijest i poštovanje ljudi za prirodni okoliš naše planete.

I ove će se godine, kao i prošle, taj dan obilježiti pod sloganom "Milijarda zelenih djela" (A Billion Acts of Green) kako bi se naglasila važnost ličnog doprinosa svakog stanovnika Zemlje, ali i organizacija, firmi i vlada u dosezanju zajedničkog cilja - održivog života i razvoja.

"Milijarda zelenih djela" najveća je dosad organizovana kampanja o zaštiti okoliša cilj koje je, do konferencije UN-a o održivom razvoju u Rio de Janeiru 2012. godine, ostvariti milijardu tzv. malih djela, kao što su sadnja drveća, zamjena zastarjelih živinih sijalica s energetski učinkovitijima, promicanje upotrebe bicikla i drugih automobilu alternativnih načina kretanja, održavanje skupova o toj problematici i drugo.

Dosad je ostvareno više od 45 miliona sličnih "malenih" djela, ali i aktivnosti i događaja daleko većeg opsega, održavanje kojih su potpomogle pojedine vlade, nevladine udruge i sponzori.
XS
SM
MD
LG