Dostupni linkovi

U istrazi o Hypo banci u Sloveniji više pritvorenih


U opsežnoj kriminalističkoj akciji vezanoj uz malverzacije ranijih godina u slovenskim podružnicama klagenfurtske Hypo banke i Hypo leasinga, policija je na području policijskih uprava Ljubljana i Krško u četvrtak izvela dvadeset kućnih pretraga, pri čemu je deset osoba zadržano na informativnim razgovorima.

Od deset privedenih osoba, dvije su u međuvremenu puštene na slobodu, potvrdio je u četvrtak poslije podne slovenski Nacionalni istražni ured (NPU), policijski odjel za gospodarski i organizirani kriminal.

Ravnmatelj ureda Robert Črepinko izjavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani da se istraga o kaznenim djelima s područja gospodarskog kriminaliteta i korupcije usredotočuje na bivše menadžere slovenskih podružnica Hypo-a koji su prije dva mjeseca smijenjeni odlukom središnjice u Klagenfurtu te na neke klijente banke.

Slovenski mediji, pozivajući se na policijske izvore, navode da je riječ o sumnjama u nezakonite provizije u poslovanju s nekim klijentima Hypo-a u Sloveniji i transferiranju novca preko fiktivnih tvrtki u Lihtenštajnu i drugim "poreznim oazama".

Črepinko je potvrdio da se istraga u Sloveniji vodi u okviru međunarodne suradnje, te da su slovenski istražitelji u kontaktu s policijama u Austriji, Hrvatskoj i Lihteinštajnu.

Sadašnji predsjednik uprave Hypo banke u Sloveniji Alexander Picker izjavio je na konferenciji za novinare u četvrtak da mu nije poznato protiv kojih se bivših zaposlenika vodi istraga, te da Hypo surađuje sa slovenskom policijom kojoj je predao i dokumentaciju koju je u veljači prikupio u internoj istrazi nakon koje je smijenjen dotadašnji menadžment.

Slovenska televizija objavila je neslužbeno da se među onima koje krininalisti još ispituju nalaze u veljači smijenjeni članovi uprave Hypo-a Andrej Lah i Urban Golob, te bivši direktor Hypo leasinga za Sloveniju Andrej Potočnik.
XS
SM
MD
LG