Dostupni linkovi

Hrvatski biskupi: Solidarnost s generalima ali i nevinim žrtvama



Hrvatska biskupska konferencija (HBK) ocenila je danas da je formulacija iz haške presude dvojici generala o udruženom zločinačkom poduhvatu teška uvreda hrvatskom narodu.

"Isto tako izražavamo solidarnost i sa svim nevinim žrtvama i ljudima, bez obzira kojem narodu pripadali, a stradali su tokom Domovinskog rata na bilo kojem bojištu od Iloka i Vukovara do Konavala i Dubrovnika", istakli su biskupi, dodavši da njihova patnja
i stradanje zaslužuju osudu.

Oni su pozvali sve odgovorne u Hrvatskoj da počinjene zločine istražuju i pravedno kažnjavaju, izrazivši očekivanje da svi odgovorni u svetu postojano brane načela međunarodnog prava koje će biti jednako za velike i male narode.

HBK je u saopštenju navela da je presuda generalima nepravedna, ali i upozorila da "može postati opasna i indirektna podrška novom nasilju, kao i izvor daljih nepravdi u svetu".

Biskupi su naglasili da neutemeljenom i teškom uvredom hrvatskom narodu doživljavaju i presudu tadašnjem državnom vođstvu i generalima koji su vodili oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu.
XS
SM
MD
LG