Dostupni linkovi

Izetbegović i Komšić: Nerealna priča o trećem entitetu



"Priča o stvaranju treceg entiteta predstavlja dramatično menjanje Dejtonskog sporazuma i to je nerealan put koji čitavu BiH može dovesti u krizu i sve narode koji žive u njoj", ocenio je danas u Sarajevu član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, povodom stavova iznetih na jučerašnjem Hrvatskom saboru u Mostaru.

Izetbegović naglašava da je oživljavanje trećeg entiteta priča koja ne može proći, niti će Hrvati naći ijednog bošnjačkog lidera spremnog da razgovara o tome.

"Mislim da hrvatski političari preuveličavaju problem ugroženosti Hrvata u BiH. Ali, neke stvari poput njihovog predstavljanja u državi treba menjati i popraviti, kao i još niz drugih stvari. Cilj je da se svaki narod, a ponajprije najmalobrojniji narod, oseća komotno. I to je jedini put da BiH bude stabilna država", ističe Izetbegović.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić smatra da je to mantra i pitanje koje hrvatski političari već odavno ponavljaju.

"Ali, drugo je pitanje što je to štetno prvenstveno po Hrvate u BiH. Jer, kada se krene s tom pricom postoji nekoliko vrlo nezgodnih pitanja na koja se mora odgovoriti, kao na primer - čiji je Mostar, kako će se povući granice, a da pri tome ubedite druge da na to pristanu, te da se granicama tog entiteta pritom definiše i Republika Srpska", smatra on.

Komšic je mišljenja da je iz tog razloga treći entitet priča koja će se najviše hrvatskim politicarima obiti o glavu jer će platiti najveću cenu.
XS
SM
MD
LG