Dostupni linkovi

Kukan: Prevremeni izbori prepreka evrointegracijama SrbijeŠef delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan izjavio je da štrajk glađu nije način za sprovođenje politike opozicije u Srbiji i istakao da prevremeni izbori ne bi doneli pozitivne pomake za budućnost evrointegracija Srbije.

Kukan je, govoreći o apelu delegacije EP i Skupštine Srbije lideru Srpske napredne stranke Tomislavu Nikoliću da prekine sa štrajkom glađu i žeđu, rekao da to "nije način za sprovođenje politike opozicije".

Tokom dvodnevnog sastanka delegacija EP i delegacije Skupštine Srbije, EP je izrazio očekivanja od političkih lidera u Srbiji da se ponašaju odgovorno i da interes zemlje stave na prvo mesto.

Iz Brisela je poručeno da je uspešan nastavak evroinegracionog procesa najvažnije pitanje za Srbiju u ovom trenutku.

Kukan je u razgovoru za radio "Dojče vele" pozvao političko vođstvo Srbije da se koncentriše na "prava pitanja" sa kojima je zemlja suočena u ovom trenutku, a gledajući iz pozicije Brisela to je evropska agenda.

Iz EP poručuju da će od Srbije zavisi da li će joj do kraja godine biti dodeljen status kandidata.

U tom pravcu zemlja mora da posebnu pažnju posveti prvenstveno punoj saradnji sa Tribunalom u Hagu i nastavku pregovora sa Prištinom.
XS
SM
MD
LG