Dostupni linkovi

Kosovo: Tadićev izbor ništa ne menja


Kosovo -- predizborni plakati Tomislava Nikolića u Gračanici
Kosovo -- predizborni plakati Tomislava Nikolića u Gračanici

Kosovski zvaničnici su ponovili da izbor Borisa Tadića za predsednika Srbije neće uticati na kretanja na Kosovu. Istovremeno, predstavnici kosovskih Srba ističu kako taj izbor neće mnogo promeniti u njihovom položaju.

Zvaničnici u Prištini odbacuju mogućnost da bi pobeda Tadića na izborima mogla uticati na dalje odlaganje u donošenju odluke o statusu Kosova. Predsednik Parlamenta Jakup Krasnići je rekao da pozdravlja svaku pozitivnu promenu u Srbiji, ali da će Kosovo tokom februara proglasiti nezavisnost.
Skupština Kosova će u saradnji i koordinaciji sa zemljama Evropske unije, međunarodnom administracijom i u punoj koordinaciji sa predstavnicima SAD tokom ovog meseca proglasiti nezavisnost Kosova. Mi smo u to ubeđeni”, rekao je Krasniqi.
Premijer Kosova Hashim Thaqi je rekao da je Kosovo danas spremno da proglasi nezavisnost i da će se to dogoditi vrlo brzo i u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom:
Kosovo je danas spremno, izvršene su sve potrebne pripreme kako u političkom, diplomatskom i praktičnom smislu. Imaćemo konsultativne sastanke oko konkretnih koraka koje ćemo preduzeti.”
Potpredsednik opozicione Alijanse Novo Kosovo Ibrahim Gashi kaže da je moguće da će biti sugestija za odlaganje proglašavanja nezavisnosti, ali procenjuje da će to odlaganje neće trajati dugo:
Izbor Tadića može rezultirati nekim odlaganjem od nekoliko dana u procesu proglašavanja nezavisnosti. Ja ne verujem da ovaj izbor niti može da ubrza, niti da značajno odloži proces.”
Ponovni izbor predsednika Tadića neće doneti neke značajnije promene u procesu utvrđivanja statusa i položaja Srba na Kosovu, smatra predsednik Srpskog nacionalnog veća Mitrovice Nebojša Jović:
Što se tiče reflektovanja na kosovsku situaciju, mislim da će malo toga da promeni, jer smo već imali zajedničku politiku predsednika i srpske vlade, tako da će to sigurno ostati isto. Što se tiče Zapada, onih zemalja koje gledaju blagonaklono na nezavisnost Kosova, mislim da će i njihovi stavovi nažalost ostati isti. Što se tiče Albanaca, oni kad god se odluče da proglase nezvisnost, to će i učiniti, tako da ne vidim neku značajnu promenu.”
U Prištini se veruje da okončanjem predsedničkih izbora u Srbiji neće biti drugih zahteva za dalje odlaganje odluke o statusu Kosova. Kosovski lideri kažu da je to pitanje dana.
XS
SM
MD
LG