Dostupni linkovi

Dobra vest za Srbiju, Kosovo i region


glasanje u Gračanici
glasanje u Gračanici

Na Kosovu se ocenjuje da je pobeda Borisa Tadića na predsedničkim izborima u Srbiji dobra vest za region, zbog njegove demokratske opcije.

Kada je u pitanju status Kosova, poznavaoci prilika ističu da zvanični Beograd više ne može uticati na proces proglašenja nezavisnosti, ali se sa Tadićem može uspešno nadgledati deo statusa koji se odnosi na poštovanje prava srpske zajednice.
Vest da je sadašnji predsednik Srbije Boris Tadić dobio još jedan mandat od velikog je značaja za budućnost Srbije, Kosova i čitavog regiona ocenili su politički analitičari. Ramuš Tahiri kaže da je Tadić dobra opcija zbog njegovih zalaganja za evropsku integraciju Srbije i mirno rešenje kosovskog pitanja.
“Pobeda gospodina Tadića biće dobra vest i za Kosovo i za ceo region a naročito za Srbiju, zbog njegovih demokratskih opcija i programa integrisanja Srbije u Evropu i zbog zalaganja za mirno resenje pitanja Kosova uz postovanje međunarodnih zakona.
Poznavaoci prilika ocenjuju da sa pobedom Tadića, regionu predstoji stabilnost. Iljir Dugoli kaže da je odbacen strah od potresa koji bi se mogli desiti u slučaju da su pobedili radikali.
“Nema straha od neke velike turbulencije, što bi bilo moguće pobedom Nikolića, koji se zalagao za snažne odnose sa Rusijom dok je ulazak u EU stavio u drugi plan”, smatra Dugoli.
Analitičari ocenjuju da bez obzira na pobednika izbora u Srbiji, Kosovo kreće ka proglašenju nezavisnosti i priznavanju tog statusa. Ipak, Dugoli predviđa da će pobeda Tadića imati manji uticaj na datum proglašenja nezavisnosti.
Prognoze su glasile da bi se sa eventualnom pobedom Nikolića proces ubrzao, ali posle pobede Borisa Tadića sačekaće se najpr odluka EU o slanju misije a zatim će doći proglašenje”, kaže Dugoli.
Prema oceni Tahirija, i dok Kosovo ide ka proglašenju nezavisnosti, radicje se i na tome kako će na tu odluku reagovati srpska zajednica i kakvi će biti odnosi sa Srbijom.
Mislim da će se sa gospodinom Tadićem to rešavati na političkom i razumnom nivou i da će garancije, a naročito nagledanje od strane evropske misije pitanja Srba na Kosovu, biti puno efikasnije.
Zvaničnici institucija Kosova do ovog trenutka nisu bili dostupni za reakcije na prve rezultate izbora u Srbiji. Prethodno su predsednik i premijer Kosova u trenutku dok se glasalo za predsednika Srbije, izjavili da rezultat tih izbora neće ni na koji način uticati na korake koji vode ka što skorijem proglašenju nezavisnosti Kosova. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da su izbori u Srbiji i status Kosova dva odvojena procesa.
Za nas je važno da smo sav važan posao uradili u koordinaciji sa Vašingtonom i Briselom. A sa druge strane važno je da Srbija krene sa jednom novom logikom, sa svim zemljama regiona putem evroatlantskih integracija”, izjavio je Sejdiu.
Premijer Kosova Hašim Tači je u trenutku održavanja izbora u Srbiji kazao da dešavanja u Srbiji ne mogu uticati na proces nezavisnosti.
Izbori u Srbiji nisu prepreka za proglašenje nezavisnosti. Demokratizacija regiona je potrebna radi rešenja svih problema i otvorenih pitanja nastalih raspadom bivše Jugoslavije”, kazao je Tači.

Kosovski premijer je istakao da će javnost uskoro biti upoznata sa datum proglašenja nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG