Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Posle izbora otvoren put za nezavisnost Kosova


mapa Kosova

Na Kosovu se smatra da rezultati predsedničkih izbora u Srbiji ne mogu uticati na proces određivanja budućeg statusa Kosova. Albanski čelnici do sada su isticali da rezultati izbora u Srbiji mogu uticati na smer kojim će Srbija krenuti, ali nikako ne mogu zaustaviti proglašenje nezavisnosti.

Rezultat predsedničkih izbora u Srbiji odrediće način protivljenja zvaničnog Beograda nezavisnosti Kosova, smatraju poznavaoci prilika. Analitičari ocenjuju da će kurs kojim krene Srbija posle predsedničkih izbora, odrediti i datum proglašenja nezavisnosti Kosova. Tako se smatra da može postojati samo tehnički uticaj.

Na osnovu dosadašnjih izjava, stav lidera Albanaca jeste da politička dešavanja u Srbiji ne mogu uticati na put ka formiranju države. Oni su izjavljivali da će institucije nastaviti da rade kako bi u koordinisanim akcijama sa zapadom okončali proces nezavisnosti.

Poznavaoci političkih prilika kažu da ono što se dešava u Beogradu utiče na situaciju u regionu. Dugađin Gorani:

“Pošto se Kosovo nalazi pred simboličkim aktom proglašenja nezavisnosti, a institucije žele da to protekne u miru i da označi stabilnost regiona, u zavisnosti od rezultata izbora u Srbiji stvoriće se i interpretacije tog procesa,” kaže Gorani.

Današnja štampa na albanskom jeziku piše o predsedničkim izborima u Srbiji. "Srbija na istoku ili zapadu", piše na naslovnoj strani dnevni list Ekspres. List piše da će u zavisnosti od rezultata proces nezavisnosti Kosova biti ubrzan ili na kratko odložen.

Izdavač lista Zeri, Bljerim Šalja piše da 4. februara Kosovo ulazi u finalnu fazu. Šalja, koji je bio koordinator Pregovaračkog time Prištine, piše da će sa jedne strane Srbija dobiti novog predsednika, dok će vlasti u Prištini intenzivirati koordinaciju sa Vašingtonom i Briselom oko određivanja datuma nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG