Dostupni linkovi

Sejdiu u Vatikanu


Fatmir Sejdiu
Fatmir Sejdiu

Predsednika Kosova Fatmira Sejdiua u subotu je u Vatikanu primio poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI. Sejdiu će razgovarati i sa državnim sekretarom, Tarčiziom Bertoneom.

Očekuje se da Sejdiu zatraži od Vatikana podršku za nezavisnost Kosova.

Kosovski predsednik se nalazi u prvoj poseti Vatikanu. Kako je najavila služba za informisanje predsednika, Fatmir Sejdiu će se sastati sa državnim sekretarom, Tarčiziom Bertoneom i papom Benediktom Šesnaestim.

U saopštenju se ne navodi cilj posete, ali poznavaoci prilika ocenjuju da će glavna tema razgovora biti proces rešavanja statusa Kosova. Očekuje se da će predsednik Sejdiu od pape zatražiti podršku i priznanje nezavisnog i suverenog Kosova.

Politički analitičar, Iljir Dugoli, podseća da svaka aktivnost kosovskih čelnika na međunarodnom planu ima za cilj da se što vise država priodobije za podržavanje nezavisnosti.

“Ja mislim da je ovo samo nastavak u nizu sastanaka kako predsednika Sejdiua tako i ostalih vođa Kosova. I Vatikan je važan faktor, pošto je deo albanske populacije katoličke veroispovesti, a i znamo koja je pozicija Vatikana u svetu. Tako da ja ovo ne smatram kao neki neočekivani događaj, to je sve u ruku lobiranja kod međunarodnog faktora.”

Prema oceni Dugolija, Vatikan nije deo konsultacija koje kosovski lideri vode sa Vašingtonom i Briselom, već je bitan faktor u pridobijanju podrške.

“Datum proglašenja treba da usaglase sa Briselom i Vašingtonom. Ostalo je na nivou informisanja i pridobijanja podrške koliko je god to moguće. Ali ne smatra se da je Vatikan na tom niviou da se traži zeleno svetlo.”

Čelnici institucija Kosova najavili su da će ubrzo posle predsedničkih izbora u Srbiji, koji će se održati 3. februara, Skupština Kosova proglasiti nezavisnost i u tom pravcu radi se na procedurama na osnovu kojih će se usvojiti Deklaracija o nezavisnosti.

Međutim, lideri Albanaca kažu da će čitav proces proglašenja nezavisnosti biti koordinisan sa Vašingtonom i Briselom.

Uoči odlaska u Vatikan, kosovski predsednik je u petak posle razgovora sa predstavnicima Univerzalne federacije mira, izjavio da je Kosovo privrženo da pomogne očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu.

XS
SM
MD
LG