Dostupni linkovi

Microsoft nudi milijarde za kupnju Yahoo-a


Kompjuterski monitor sa logom internet kompanije Yahoo
Kompjuterski monitor sa logom internet kompanije Yahoo

Američki Microsoft u petak je objavio kako je za kupnju Yahooa ponudio oko 44.6 milijardi dolara. Područja Azije, Bliskog Istoka i sjeverne Afrike ostala bez interneta. Rak u EU poprimio razmjere epidemije.


Američki Microsoft u petak je objavio kako je za kupnju Yahooa ponudio oko 44.6 milijardi dolara. Microsoft za dionicu Yahooa nudi čak 31 dolar, što je za 62 posto veća vrijednost od završne vrijednosti koju je Yahooova dionica imala jučer prilikom zatvaranja njujorške burze.

Tehnološki gigant za otkup dionica nudi gotov novac, ali i svoje vlastite dionice.

Ukoliko dođe do sklapanja posla, budući ugovor bi mogao predstavljati ozbiljan izazov za postojeće konkurentske tvrtke na internetskom tržištu na kojem se Microsoft i Yahoo već dulje vrijeme neuspješno bore s Googleom koji je prošle godine uspješno otkupio YouTube.

U Microsoftu su uvjereni kako bi sklapanje posla s Yahooom moglo rezultirati godišnjom uštedom u visini od približno milijardu dolara.

Također uvjeravaju kako tvrtka eventualnim preuzimanjem ne namjerava otpuštati djelatnike Yahooa, već naprotiv provesti plan integracije koji bi uključivao djelatnike obiju kompanija.

Dva kontinenta ostala bez interneta

Velika područja Azije, Bliskog Istoka i sjeverne Afrike tijekom dana ostala su bez internet veze zbog čega je zabilježen veliki pad prometa, javlja CNN.

Uzrok pada interneta još se ne zna, no jedna je kompanija ustvrdila kako je uzrok pada veze kvar na jednom od kabela koji se nalaze ispod Mediterana.

Indijski internetski kapaciteti su prepolovljeni, što je njezinu ogromnu outsorcing industriju natjeralo da promet preusmjeri preko satelita i drugih kabela koji prolaze Azijom.

Problemi su uočeni u Egiptu, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu i Bahreinu.

Kuvajtsko ministarstvo komunikacija objavilo je da bi rješavanje ovog problema moglo potrajati i dva tjedna.

Osim na području interneta, problemi su zabilježeni i kod televizijskih i telekomunikacijskih kompanija, što je primjerice dovelo do kaosa u privatnom i javnom sektoru Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Rak u EU poprimio razmjere epidemije

Odbor za okoliš Europskog parlamenta donio je ovoga tjedna rezoluciju o borbi protiv raka za koji je zaključeno da je bolest koja je u EU poprimila razmjere epidemije budući da širom Unije godišnje od nje umre milijun ljudi.

"Milijun naših sugrađana u EU umre svake godine od raka. Prosječno je samo tri posto od proračuna za zdravlje namijenjeno prevenciji raka. Veze su jasne. Imamo veliku epidemiju, a mogli bi spasiti 330.000 života godišnje", rekao je britanski zastupnik John Bowis.

Grčki zastupnik Antonio Trakatelis je napomenuo da je slovensko predsjedništvo EU kazalo da će borba protiv raka biti jedan od prioriteta te da zato moraju nastaviti borbu kako bi zajamčili da rak ne ostane vodeći uzročnik smrti u Europi.

Po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), trećina slučajeva raka mogla bi se spriječiti, stoga rezolucija poziva Komisiju da uspostavi institucionaliziranu europsku radnu skupinu koju bi činili članovi Komisije, zemalja članica i EP-a a koja bi se sastajala u redovitim vremenskim razmacima.

Japanci ugradili kameru u mozak miša

Japanski su istraživači ugradili malenu kameru u mišji mozak kako bi mogli proučavati kako se formira pamćenje, te bi time u skorijoj budućnosti pridonijeli izlječenju pacijenata koji boluju od Parkinsonove bolesti.

U studiji objavljenoj u znanstvenim časopisima opisano je korištenje kamere dužine 3 milimetra i širine 2,3 milimetra. Surađujući sa istraživačima Kinki Sveučilišta, profesor Jun Ohta, usadio je tu malenu kameru unutar hipokampusa u mišjem mozgu, kamera je tako konstruirana da se na ekranu očitava plavo svjetlo kada god mišja memorija nešto "snima".

Miš je također cijepljen supstancom koja zasvijetli svaki puta kada postoji moždana aktivnost kod miša, a tim planira koristiti kameru u mišu dok se on kreće kako bi zabilježili dodatne podatke. "Razmišljamo kako da to primijenimo na ljude, ali moramo biti posebno oprezni jer se radi o implantantu na ljudski mozak.

"Trebat će još najmanje 10 godina", rekao je Ohta. Znanstvenici se nadaju kako će upravo ova istraživanja utrti put u liječenju Parkinsonove bolesti, jer je jedan od ciljeva kamere da zabilježi drhtanja.






XS
SM
MD
LG