Dostupni linkovi

Manjine se ne trebaju bojati nezavisnosti


Priština
Priština

Dok predstavnici političkih partija kosovskih Albanaca ističu kako se Srbi i drugi pripadnici manjina ne trebaju bojati nezavisnosti Kosova, predstavnici kosovskih Srba kažu kako neće priznati nezavisnost.

Na tribini o statusu Kosova koji je organizovao Media centar u Čaglavici predstavnici kosovskih Albanaca i Srba su izneli različite suprostavljene stavove oko statusa.
Potpredsednik Demokratske partije Kosova i aktuelni predsednik Opštine Mitrovica Bajram Rexhepi je pozvao gradjane Kosova svih nacionalnih pripadnosti da ne postanu žrtve provokacija od onih koji ne žele dobro Kosovu:
„Situacija je mirna i biće mirna, nema mesta za paniku. Mi u potpunosti verujemo legalnim strukturama bezbednosti na Kosovu i zato ponavljam nema mesta za paniku i strah“, rekao je Rexhepi, ističući istovremeno da se ni jedna nacionalna zajednica ne treba bojati nezavisnosti Kosova.
Ništa vanredno se neće doogoditi, život će se kao i obično normalno nastaviti“, rekao je on.
Rexhepi je rekao da na osnovu principa Kontakt grupe i Rezolucije 1244 Kosovo jedinstveno područje u okviru njenih granica.
Bilo je najava da će, u slučaju proglašavanja nezavisnosti od strane kosovskog Parlamenta, u severnom delu Kosova to učiniti i Srbi. Međutim, što smo bliže datumu proglašavanja nezavisnosti Kosova mislim da je stvorena nova realnost i ja ne verujem da će doći do deklaracije o podeli Kosova“, rekao je Rexhepi.
Za srpsku zajednicu je neprihvatljivo proglašavanje nezavisnosti Kosova rekao je poslanik Skupštine Kosova i predsednik Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije Slaviša Petković.
Srpska zajednica apsolutno neće prihvatiti jendostranu nezavisnost Kosova. Sada se tu automatski postavlja par pitanja. Kako ćete nas naterati da prihvatimo tu situaciju? Silom, hapšenjem, ubistvima, proterivanjem možda?“.
On je rekao da odgovornost za ono što će se dogoditi nakon proglašenja nezavisnosti treba da preuzmu oni koji donesu takvu odluku i oni koji ih podržavaju.
Onaj koji će proglasiti jednostrano taj će snosti odgovornost za sve ono što se bude dešavalo posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, od onih koji će to proglasiti do onih koji će ih podržavati“.
Petković je istakao da srpska zajednica nije uopšte bila konsultovana o rešenju statusa Kosova. Predsednik Srpskog nacionalnog veća Mitrovice Nebojša Jović je rekao da bi proglašavanje nezavisnosti Kosova bio nelegalan čin i da sever Kosova nikada neće biti deo nezavisnog Kosova:
Sever Kosova nikada neće biti deo nezavisnog Kosova, ali će za to sever Kosova uvek biti deo Kosova i Metohije.“
Najviši zvaničnici Kosova kažu kako je pitanje proglašavanja nezavisnosti pitanje dana i sati i ističu da će sve što budu preduzeli učiniti u uskoj koordinaciji sa Evropskom unijom i SAD.
XS
SM
MD
LG