Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd krši Rezoluciju 12 44


Joakim Riker

Administracija UN na Kosovu optužila je Vladu u Beogradu da krši Rezoluciju 12 44 Saveta bezbednosti UN zbog pretnji pripadnicima srpske manjine da ne sarađuju sa kosovskim institucijama.

Šef UNMIK-a Joakim Riker poslao je prošle nedelje pismo premijeru Srbije Vojislavu Koštunici informišući ga je takva pretnja lokalnim zvaničnicima kršenje Rezolucije 12 44 i da je o tome informisana Kontakt grupa.
Vlada u Beogradu mora da prestane da poziva lokalne srpske zvaničnike da ne sarađuju sa međunarodnim i institucijama Kosova, jer to predstavlja kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, saopštila je administracija UN. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko (Alexander) izjavio je da je šef UNMIK-a Joakim Riker uputio pismo Vladi Srbije, u kojem je informisao premijera Koštunicu da je tokom nedavne posete ministra za Kosovo Slobodana Samardžica prekršena Rezolucija 12 44.
Samardžić je pretio lokalnim zvaničnicima na Kosovu i zahtevali smo od premijera da ovakve aktivnosti moraju odmah prestati”, kazao je Ivanko.
Povodom nedavne posete ministra Samardžića, lokalni srpski zvaničnici su pozvani da ne sarađuju sa UNMIK-om i institucijama Kosova, što je prema oceni UNMIK-a kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN.
Srbija se uvek poziva na Rezoluiju 12 44 SBUN o Kosovu a onda je sama krši, zato želimo da se takva politika zaustavi što je pre moguće”, kaže Ivanko.
Međutim, Dragan Velić, predsednik Srpskog nacionalnog veća, SNV, kaže da nije upućen u postojanje bilo kakvih upozorenja Srbima. S druge strane Velić ističe da je upravo dosadašnje nereagovanje specijalnih izaslanika na kršenje Rezolucije u poslednjih osam godina uzrok teškog stanja.
I specijalni izaslanici (UN) su dobrim delom i radili protiv Rezolucije 12 44 pa je stanje ovakvo kakvo jeste na Kosovu. Znači dobro je što se on oglasio ali je trebao i da radi u skladu sa Rezolucijom i on i njegovi prethodnici.”
Prema rečima političkog analitičara Ramuša Tahirija, pozivi iz Beograda da Srbi ne učestvuju u radu organa Kosova, predstavljaju kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN. On objašnjava zašto je to tako.
To je kršenje zbog toga što je Rezolucija 12 44 doneta u saglasnosti tadašnje vlade Srbije i pripvremene administracije UNMIK-a na Kosovu, koja je doneta na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN i još je na snazi i to je slovo zakona na Kosovu.”
Administracija UN i kosovske vlasti smatraju da su institucije koje Vlada Srbije podržava u srpskim sredinama paralelne. Međunarodni i kosovski zvaničnici podržavaju predstavnike srpske zajednice da učestvuju u institucijama Kosova. Međutim, ako su te institucije za nekoga paralelne za Srbe one to nisu. Velić kaže da je čitavo to pitanje diskutabilno jer se uzimaju u obzir i Rezolucija, međunarodno pravo i stanje na terenu.
U privremenim institucijama samouprave na Kosovu, srpska zajednica nije mogla nijedan svoj projekat da ostvari, sasvim je normalno da mora da organizuje svoje institucije a to ne bih nazvao paralelnim jer se jednostavno institucije prave da bi ljudi mogli da ostavuju pojedinačna i kolektivna prava a ne da se samo zovu instticuije.”
Na Kosovu se očekuje da će se sa rešenjem statusa Kosova rešiti i problem dvostrukih organa vlasti. Tahiri podseća da je u planu Martija Ahtisarija predviđeno da opštine sa srpskom većinom na Kosovu imaju veze sa državnim organima Srbije, posebno u oblasti zdravstva i skolstva.
Srbi danas ne mogu u institucijama Kosova realizovati svoje intencije dok se ne reši konačan status Kosova, moraju sarađivati i sa državnim organima Srbije zbog očuvanja svog nacionalnog bića i da bi se mogli razvijati, da bi mogli imati potencijal koji im je potreban kao nacionalna grupa ovde na Kosovu.”
UNMIK je o potezima srpske vlade prema kosovskim Srbima, informisao i Kontakt grupu, čiji su predstavnici izrazili spremnost da o tom pitanju razgovaraju sa vlastima u Beogradu. Ivanko kaže da se radi o koracima kako bi Beograd prestao da krši Rezoluciju 12 44.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG