Dostupni linkovi

Tajni paket mera Rusije u slučaju nezavisnosti Kosova


Moskva, Kremlj
Moskva, Kremlj

Državni vrh Rusije razmatra plan koji je pripremio Aleksandar Bocan Harčenko, u vezi sa budućim koracima Rusije, ukoliko Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost.

Javnost spekuliše šta bi mogao da sadrži paket mera koje je predložio nekadašnji član posredničke trojke. Veruje se da je mali broj ljudi i u Beogradu upoznat sa njegovim sadržajem.

Više je nego poznato da Rusija i Srbija imaju zajednički stav o Kosovu, ali najava da Rusija ima paket mera i adekvatne odgovore na jednostrano proglašenje nezavisnosti za mnoge je nepoznanica. Činjenica da je Rusija pripremila plan proizilazi iz saznanja da je Kosovo postalo važno pitanje, za koje Amerika i EU nemaju odgovor, i očigledno da Rusija želi da postigne maksimum iz te situacije, kaže analitičar Dušan Janjić:

"Pretpostavljam da taj plan sadrži, pre svega, privremeno povlačenje kancelarije Rusije sa Kosova, nepriznavanje izjave o nezavisnosti, blokada prijema Kosova u UN, osporavanje legitimnosti priznavanja Kosova od strane EU i Amerike na Savetu bezbednosti. Što se tiče drugih mera, one se mogu odnositi na pomoć Vladi Srbije u sličnom nastojanju. Dakle, očigledno je da Moskva ima saznanja da Vlada Srbije baš i nema nekakav ozbiljan akcioni plan i da ne može do kraja da prati interese Moskve – pretpostavljam da Moskva želi da ima neku vrstu koordinacije sa Beogradom kao što Priština ima sa Briselom i Vašingtonom."

Dušan Lazić
iz Foruma za međunarodne odnose kaže da je u ovom trenutku teško reći da je plan usaglašen sa akcionim planom, koji se u Beogradu drži kao državna tajna, ali je u svakom slučaju na liniji dosadašnjih stavova koje je Rusija zastupala u vezi sa rešavanjem statusa Kosova:

"Vrlo indikativno se u vezi sa tim, ako se ne varam, pominje činjenica da Rusi imaju dalje razrađeni plan kako da se dođe do rešenja statusa Kosova, uz jednu izjavu da ako su zapadni partneri zaista spremni da prihvate neke razgovore na tu temu da su onda i Rusi spremni da taj svoj plan izlože. Moglo bi se reći da je na liniji ranijih stavova Rusije takođe da se rešenje traži pregovorima, a ne neki drugi način."

Iz same činjenice da se plan drži kao državna tajna može se zaključiti da je to paket mera koji ne zavisi od građana već isključivo od izvršne vlasti ili predsednika dveju država. Uz konstaciju da je reč o državnoj tajni kao i nedostatku saznanja o paketu najavljivanih mera Dušan Lazić veruje da postoji nekoliko ozbiljnih poteza koje se u paketu mogu naći:

"Ono što se možda može naslutiti da bi to moglo da bude je verovatno, naglašavam verovatno, jedan kompromisan stav u vezi sa odlaskom misije EU na Kosovo i pristanak Rusije da se jednom novom rezolucijom SB ili dogovorom obezbedi saglasnost Rusije da ta misija EU ode na Kosovo."

Postavalja se i pitanje koji je mogući efekat mera koje se naslućuju u predlogu paketa. To, po mišljenju Dušana Janjića, menja i prirodu kosovske krize :

"Postaje neka vrsta balkanskog Tajvana i to će imati mnoge posledice prvo na Balkan, gde Rusija uspostavlja svoju interesnu zonu u kojoj je Srbija jedan od nosećih stubova. Drugo, to će imati uticaja na unutrašnji razvoj Srbije što može indirektno biti pretnja demokratiji, a može da bude, zavisno ko bude kontrolisao taj proces, i ubrzanje demokratskog sazrevanja Srbije i njene pripreme za Evropu. Ali, u svakom slučaju, 3-4 godine ćemo imati jednu vrstu vakuuma u oficijelnoj komunikaciji Beograda, Brisela, Vašingtona i s druge strane jačanje interesne zone u samoj Srbiji i na Balkanu."



XS
SM
MD
LG