Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik naljutio radikale


Milorad Dodik

Kampanja za novog predsjednika Srbije, koja u drugom krugu ulazi u sami finiš, svom žestinom, preselila se i u Bosnu i Hercegovinu tačnije Republiku Srpsku.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik, koji javno podržava kandidata Demokratske stranke i aktuelnog srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, naljutio je i radikale iz Srbije, ali i one iz Republike Srpske.

Zbog Dodikovih istupa u beogradskim medijima, u kojima je napadao Tadićevog protukandidata, Tomislava Nikolića i Srpsku radikalnu stranku Srbije, ocjenjujući da su radiali zla kob srpskog naroda, reagovali su radikali i s lijeve i s desne strane Drine.Predsjednik Srpske radikalne Stranke iz Republike Srpske, Milanko Mihaljica, istupe premijera Republike Srpske ocjenio je nekorektnim i neprimjerenim mješanjem u izbore u Srbiji.


"Mi ne sporimo predsjedniku SNSD-a i SNSD-u da pružaju podršku kome god hoće , ali u funkciji predsjendika Vlade RS, pa i sinoć
je protivno volji i RS i Srbije."


Međutim, ni nakon ovoga Dodik nije odustao od svojih stavova.

"Ja sam ponosan do bola što sam pobijedio takve kakvi su radikali. Oni su zla kob ovog naroda. Njihova politika krvi i tla je dovela Srbe na prosjački štap na kraju prošlog i početkom ovog vijeka. To je istina. To ja mislim i za izbore u Srbiji. Gdje im je sada Karlovac-Virovitica-Karlobag? Što ne pričaju o tom? Pokažite i jedno mjesto gdje su radikali nešto dobro napravili!"

Ovakvo ponašanje premijera ozbiljno bi moglo dovesti u pitanje odnose RS i Srbije, odgovara Mihaljica.

"Naše je mišljenje da RS treba da sarađuje sa Srbijom i sa izabranim predstavnicima vlasti Srbije ko god da pobijedi na izborima, Boris Tadić ili Tomislav Nikolić. Ko god da je na vlasti u RS, obaveza je i po Ustavu, ali je to obaveza i prema građanima RS i Srbije da se sarađuje. Predsjedniku Vlade ne smeta da sarađuje sa Harisom Silajdžićem ili sa ratnim protagonistima politike Stranke demokratske akcije. To im ne smeta! Ali, ako Bog da, od 4. februara, sa Nikolićem, predsjednikom Srbije, predsjednik Vlade nije spreman da sarađuje."

Odgovarajući na ovo Dodik je rekao da ima pravo na svoj politički stav kada su u pitanju izbori u Srbiji:

"Šta mislite, da slušam Mihaljicu, šta treba da uradim? Pa bolje o topolu da se odmah objesim. Što se tiče Tome Nikolića - ja mislim da je crni dan, i za Srbe preko Drine i za nas ovdje, ako pobijedi Nikolić, ali ja sam uvjeren da neće pobijediti. Naravno da ja poštujem demokratsku volju srpskog naroda u Srbiji."

Iz Dodikovog kabineta stavove SRS ocjenili su neosnovanim, pa je portparol premijera RS, Biljana Bokić, saopštila da "predsjednik Vlade RS Milorad Dodik nije vrijeđao Nikolića, a najmanje građane Srbije, već je govorio istinu." Bokićeva je dodala:

"Prijeratni imetak predsjednika Vlade RS bio je toliki da ga nisu uspjele oglodati ni godine rušilačke i pljačkaške vladavine socijalista i radikala devedesetih u Srbiji, i da to svi odlično znaju, pa i radikali. Zanimljivo je zašto priču sa političkog terena uporno prebacuju na lični. Zato što ni građanima Srbije ni Srbima ma gdje živjeli, ne mogu objasniti zašto na potezu Karlovac-Virovitica-Karlobag nema srpskog uveta, zašto im je politički program pisan krvlju nevinog srpskog naroda, preko Srpske krajine, Republike Srpske pa sve do Srbije. Zašto se osušilo sve što su dodirnuli?"

Na cijelu ovu situaciju javnost u BiH nije posebno reagovala.

Jedino je predsjednik SDS-a, Mladen Bosić, izjavio „da RS i njeni građani moraju da prihvate volju građana Srbije, ma koga oni izabrali“.


  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG