Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruske mere neće sprečiti nezavisnost


Priština, Photo: Gezim Baxhaku

Dok iz kosovskih institucija ponavljaju da je nezavisnost Kosova gotova stvar, kosovski Srbi smatraju da će se Rusija boriti svim diplomatskim sredstvima protiv nezavisnosti.

Uticajne zemlje zapadnog sveta podržavaju nezavisnost Kosova, i do proglašenja Kosova državom ostalo je rešiti još samo proceduralna pitanja, izjavio je zamenik premijera Kosova Hajredin Kući. Reagujući na najavu Rusije da će preduzeti mere ukoliko Kosovo proglasi nezavisnost Kući je kazao da je dovoljno što Sjedinjene Američke Drzave, SAD, i Evropska Unija, EU, podržavaju nezavisnost.
Rusija je i ranije pozitivno učestvovala u procesu rešavanja statusa Kosova i verujemo da će tako biti i ubuduće. Trenutno zalaganje zapadnog sveta, u prvom redu SAD i Evropske Unije, je veoma pozitivno i sa takvim stavom se ne mogu suočiti snage koje žele nazadovanje regiona”, kaže Kući.
Predstavnik ruskog ministra spoljnih poslova za Balkan Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je bio i član posredničke trojke Kontakt grupe, izjavio je nedavno da je Rusija pripremila ceo paket mera u slučaju da Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost i da tu nezavisnost priznaju zapadne zemalje. O kakvim se merama tačno radi za sada nije poznato.
Nebojša Jović, iz Srpskog nacionalnog veća Mitrovice, kaže da se iz izjave ruskog zvaničnika ne može utvrditi da li se radi o preventivnim merama ili o potezima Rusije posle proglašenja nezavisnosti. Međutim, Jović ocenjuje da je namera Rusije da se diplomatskim putem bori protiv nezavisnosti i za očuvanje međunarodnog prava.
Ja mislim da je to jedno upozorenje da se ipak još jednom razmisli pre nego se povuče takav katastrofalan potez. Te mere sigurno ne bi bile nekog tipa nasilja ili nekog jačeg pritiska, očigledno pritisak može biti diplomatski. Takav potez Rusije mogu da protumačim kao još jedan poziv na razum da se svi dozovu pameti da se ipak krene u još jednu fazu pregovora.
Zvanična Moskva podržava stav Beograda da se u rešavanju statusa Kosova mora poštovati međunarodno pravo i da se treba obnoviti pregovarački proces. Jović smatra kako Rusija pokušava da upozori da će u Ujedinjenim nacijama preduzeti određene mere ukoliko, prema mnogim najavama, odmah posle izbora u Srbiji, odnosno posle 3. februara, Skupština Kosova proglasi nezavisnost.
Osim Srbije tu je i Rusija i sve one države koje se protive jer to nezavisno Kosovo sigurno ne bi moglo da živi i imalo bi možda još veće probleme nego što ih danas imamo, jer svaka država da bi bila međunarodno priznata ona mora biti overena u UN, i tu je mogućnost ulaganja ruskog veta, to bi možda bila jedna od mera.
Bocan-Harčenko je najavio da Rusija ima plan za rešenje statusa Kosova koji podrazumeva nastavak pregovora. On je kazao da Rusija ima plan koji će izložiti samo u slučaju da zapad zaista želi nastavak pregovora i da se slaže sa tim da ceo proces ostane pod kontrolom i u okvirima Saveta bezbednosti UN. Zvaničnici kosovske vlade kažu da se proces formiranja drizave ne može zaustaviti ali ni vratiti u neki prošli period. Ruski stav, zamenik premijera Kosova vidi kao činjenicu da će uvek biti onih koji će se protiviti formiranju novih država.
Odluka o nezavisnosti je zrela. Politička podrška je jača nego ikada i samo je potrebno proći određene procedure. Nas podržavaju demokratske države, koje imaju pravnu i moralnu snagu”, izjavio je Kući.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG