Dostupni linkovi

Srpski ambasador još nije u Podgorici


Tek godinu i po dana od raspada državne zajednice Srbija i Crna Gora doneta je odluka o otvaranju ambasade Srbije u Crnoj Gori. Ambasador, imenovan prošle godine, još nije preuzeo funkciju.

Politikolog i politički analitičar Zoran Lutovac, koga je Vlada Srbije prošlog oktobra naimenovala na tu dužnost, prvi je ambasador Srbije u Crnoj Gori od proglašenja crnogorske nezavisnosti stečene na referendumu 21. maja 2006. godine.

Zvanično, Vlada Srbije je odluku o otvaranju diplomatskog predstavništva u Crnoj Gori donela prošlog četvrtka, a posle više od 100 godina, Lutovac je postao prvi srpski ambasador, dobijanjem agremana crnogorskog Ministarstv inostranih poslova, sredinom oktobra prošle godine. Prema proceduri, nakon dobijanja agremana, ukaz o postavljenju ambasadora potpisuje predsednik Srbije, a do tada novonaimenovani ambasadori obavljaju pripreme za obavljanje diplomatske dužnosti, koje mogu potrajati i više meseci. Generalni sekretar Ministarstva spoljnjih poslova Srbije, Mirko Stefanović, kaže za RSE, da bi ambasador Lutovac već u narednih nekoliko nedelja mogao da otputuje u Podgoricu:


"Ambasador Lutovac se nalazi na uobičajenim pripremama koje traju više meseci i odmah po okončanju tih priprema će otputovati. Očekujem da će u narednih nekoliko nedelja on biti u Podgorici. Nema nikakvih političkih problema, oko otvaranja ambasade Srbije u Crnoj Gori od početka postoji puna saglasnost dve države i ambasada će biti otvorena na isti način kako je otvorena i ambasada Crne Gore u Beogradu. Dakle, u pitanju su isključivo tehnički razlozi i nalazimo se u završnoj fazi otvaranja."

Dušan Lazić, član Foruma za međunarodne odnose, kaže za RSE da nije dobro što tako dug vremanski period između Srbije i Crne Gore nisu postojali sređeni diplomatski odnosi. On naglašava da je za Srbiju veoma važno da što pre uspostavi pune diplomatske odnose:

"Prvo, mislim da je veoma značajno da imamo diplomatske odnose na nivou ambasadora jer postoji dosta pitanja koja treba rešavati između dve zemlje – pitanja sukcesije, imovinsko-pravna pitanja itd. Ali, ne samo zbog toga već i zato što je veoma značajno da se razvijaju odnosi i svestrana saradnja u raznim oblastima jer su dve zemlje očigledno upućene jedna na drugu. Teško mi je da kažem zašto se toliko odugovlačilo s tim ali pretpostavljam da je nekim političkim snagama ovde više odgovaralo da demonstriraju jednu uzdržanost prema Crnoj Gori, što, ponavljam, nije u interesu ni jedne ni druge zemlje. Mislim da bi taj posao trebalo što pre realizovati."

Iako deo javnosti smatra da se iza odugovlačenja u procesu imenovanja ambasadora u Crnoj Gori kriju politički razlozi, Bojana Aleksić, članica skupštinskog odbora za spoljnju politiku, kaže za RSE da to nije tačno i da je razlog za to dugačka i komplikovana diplomatska procedura:

"Ambasador u Belgiji odlazi tek ovih dana, ambasador u Italiji je otišao pre 20-ak dana, a to su veoma važne zemlje. Crna Gora nije na dnu liste nego kako oni dobijaju agremane tim redosledom i odlaze."

Zanimljivo je da Srbija u Podgorici još uvek nema rezidencijalni objekat, tako da će ambasador Lutovac, sa delom diplomatskog personala, prvih mesec dana provesti u jednom od podgoričkih hotela. Mirko Stefanović kaže da to nije ništa neobično i da ministarstva spoljnjih poslova Crne Gore i Srbije, trenutno, traže rešenja za obe rezidencije, kako ambasade Srbije u Podgorici, tako i ambasade Crne Gore u Beogradu:

"Ideja je da dođe do razmene placeva kako bi gradili svoje zgrade. Još uvek nisu pronađeni ti placevi, vode se razgovori o tome, i mislimo da će to biti okončano uspešno. Do tada ćemo iznajmiti zgradu za ambasadu u Podgorici, a ambasador će prvo vreme biti smešten u hotelu, što je uobičajeno i u drugim zemljama - u rezidenciju će se preseli i u njoj raditi čim zakupimo prostor."

Za razliku od Srbije, Crna Gora je neposredno po sticanju nezavisnosti naimenovala Anku Vojvodić za ambasadorku u Beogradu, koja je na tu dužnost stupila početkom prošle godine.

XS
SM
MD
LG