Dostupni linkovi

Kosovo je već trebalo biti nezavisno


Norman M. Naimark
Norman M. Naimark

Norman Naimark, iz američkog Instituta Huver (Hoover), ocenio je u intervjuu za RSE da će Kosovo u koordinaciji sa EU i SAD proglasiti nezavisnosti i da će zemlje EU koje se protive nezavisnosti na kraju priznati Kosovo.

Intervjuisala Arbana VIDISHIQI (Priredila: Anamari REPIĆ)
Posle izbora u Srbiji, Kosovo će u saradnji sa zapadom proglasiti nezavisnost, ocenio je u intervjuu za RSE Norman Naimark, iz američkog Instituta Huver. Naimark je kazao kako su uticajne zemlje Evropske unije i SAD shvatile da se status više ne može odlagati, pošto to samo otežava stanje.
Smatram da je Kosovo već trebalo da bude nezavisno. Ali sada u praksi Vlada Kosova treba da radi zajedno sa Evropskom Unijom i SAD. Zato se nadam da kada oni kažu da je nezavisnost pitanje dana, onda to znači da su uradili zadatak sa Briselom i Vašingtonom i da su spremni za donošenje koordinisane deklaracije”, izjavio je Naimark.
On kaže da će nezavisnost biti proglašena na osnovu plana Martija Ahtisarija:
To predvdija konkretne mere koje je Vlada Kosova obavezna da realizuje, kako bi garantovala neku vrstu kulturne i političke autonomije za Srbe. Ukoliko to tako bude, i ako se posveti pažnja sigurnosti, uspostavi misija EU, onda se sve može završiti bezbolno i bez krvoprolića”, ističe američki stručnjak.
Prema njegovoj oceni sa rešenjem statusa rešiće se problem koji izaziza nestabilnost na Balkanu, što je u interesu svih zajednica.
“Smatram da će se kosovski Srbi, posebno oni koji žive na severu, naviknuti na nezavisnost Kosova. Ima onih koji kažu da će nezavisnost biti faktor nestabilnosti, ali ja smatram da će bez nezavisnosti Kosovo proizvoditi nestabilnost."
Osvrćući se na stav zemalja članica EU povodom pitanja Kosova, Naimark procenjuje da će one na kraju promeniti svoje mišljenje.
Neke zemlje EU, kao što su Kipar, Grčka i možda Rumunija, protive se deklaraciji o nezavisnost Kosova, podržavajući poziciju Srba. Ipak verujem da će izuzev Rusije, velike evropske države, Italija, Francuska, Nemacka i Velika Britanija, priznati Kosovo a ostale će to uraditi na kraju”, kaže Naimark.
Prema njegovoj oceni podela unutar EU po pitanju Kosova odgovara Rusiji, koja ima svoje interese. Odgovara joj i antiameričko raspoloženje, a njen interes se odnosi i na tradicionalnu podršku Srbiji.
Istorijski gledano Rusija je žrtvovala Srbe onoliko koliko ih je i podržala. Oni sebe opisuju kao aleate, prijatelje, velike rođake Srba. Njen interes je da podrži Srbiju izvan EU. Ali to će sve nestati pošto Kosovo proglasi svoju nezavisnost”, kaže Naimark.


Ovaj američki analitičar kazao je kako Srbi treba da traže svoje interese i budućnost unutar EU, uz očuvanje dobrih odnosa sa Rusijom. On je naveo primer kako je Bugarska, tradicionalni saveznik Rusije, ušla u EU, dok u isto vreme pokušava da ima dobro odnose sa Moskvom.

XS
SM
MD
LG