Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tenzije moguće, sukobi ne


Kosovski ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti izjavio je danas da je uveren da će sve kosovske institucije biti spremne da reaguju i očuvaju bezbednost građana u trenutku proglašenja nezavisnosti.

S druge strane, pojedini politički predstavnici upozoravaju da bi posle proglašenja nezavisnosti moglo doći do manjih incidenata, ali ne i većih sukoba. Ipak, KFOR najavljuje da je spreman da reaguje na sve.
Nalazimo se u završnoj fazi rešavanja statusa Kosova i angažovani smo da pružimo punu bezbednost za sve građane bez razlike, izjavio je u Čaglavici ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kosova, Zenun Pajaziti. On je kazao da će službe bezbednosti biti spremne da odgovore na svaku aktivnost koja bi ugrozila bezbednost. “Niko ne treba da se plaši proglašenja nezavisnosti Kosova. Kao Vlada stalno radimo da svi shvate da je nezavisnost Kosova za sve građane”, kazao je ministar Pajaziti.
Mnogi na Kosovu strahuju da u periodu najavljenog proglašenja nezavisnosti može doći do međuetničkog nasilja. Prema oceni KFOR-a trenutno stanje je mirno i stabilno, ali je sve spremno za kako se kaže 'razne situacije' u narednom periodu. Portparol KFOR-a Bernard Bono izjavio je da se izbliza prati stanje, kako bi se sprečila destabilizacija. “Situacija je trenutno mirna i stabilna, ali znamo da se na Kosovu stvari mogu brzo promentii i zato izbliza pratimo stanje kako bismo izbegli nasilje. Imamo posebne planove za razne situacije u budućnosti”, izjavio je Bono.
Predstavnici kosovskih Albanaca i Srba upozorili su da u trenutku proglašenja nezavisnosti na Kosovu može doći do manjih incidenata ali ne i otvorenog sukoba. Smatraju da bi eventualno nasilje mogla podstaknuti ona druga strana. Naim Maljoku, poslanik i stručnjak za bezbednosna pitanja, smatra da će ekstremisti među kosovskim Srbima reagovati. “Bezbednost će biti veoma krhka i realno se može očekivati da radikalne snage Srba unutar Kosova ili iz Srbije reaguju”, kaže Maljoku dodajući da bi cilj takve destabilizacije bio da oteža priznanje Kosova.
Prema rečima Olivera Ivanovića, ukoliko Skupština Kosova proglasi nezavisnost, Srbi na Kosovu će reagovati tako što tu odluku neće priznati i nastaviće da funkcionišu na osnovu Rezolucije 12 44, te sredine u kojima žive smatrati kao delove Srbije. S druge strane, kaže Ivanović, Albanci će slaviti, i u takvoj situaciji može doći do tenzija:
Mogu da budu sporadični incidenti ali ne očekujem da će to biti ništa ozbiljno. Moglo bi se dogoditi da Albanci u svojoj euforiji i slavlju jednostavno ugroze bezbednost Srba i u tako visokoj tenziji su mogući eventualni sukobi, ali ovoga puta ja mislim da opasnost od takvih sukoba nije velika.”
I jedna i druga strana smatraju da su bezbednosne snage na Kosovu počele pripreme za eventualne bezbednosne probleme u periodu proglašenja nezavisnosti. Oliver Ivanović veruje da su KFOR, UNMIK i Kosovska policija odlučni. “Mislim da su oni već podigli nivo svoje gotovosti te mislim da su rizici od incidenata manji sada nego ikada ranije”, kaže Ivanović.
Prema oceni, Naima Maljokua bezbednosne strukture su spremne da spreče bilo kakvo nasilje. “Smatram da KFOR i UNMIK policija treba da obrate pažnju više na sever Kosova i srpske enklave, a kosovski političari treba da očuvaju mir među većinom”, navodi Maljoku.

U međuvremenu, KFOR ima redovne treninge i sarađuje sa UNMIK policijom i Kosovskom policijskom službom. “Mi ne očekujemo velike probleme jer znamo da je većina ljudi umorna od nasilja i samo žele da znaju kakav će status biti i da žive u miru. Ali u ovom trenutku mi posebno pratimo ekstremiste koji mogu narušiti mirnu situaciju,” kazao je portparol Bono.
Na Kosovu se trenutno nalazi 16.000 vojnika KFOR-a, a prema rečima portparola, nema potrebe za povećanjem broja trupa.
Kosovska policijska služba trenutno sprovodi operativni plan koji se zove ‘Status’. On predviđa različite varijante razvoja situacije u vezi sa rešavanjem statusa Kosova i ima za cilj očuvanje života, imovine i javnog reda u saradnji sa UNMIK policijom i
KFOR-om.
XS
SM
MD
LG