Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brisel će odložiti slanje misije na Kosovo?


vojnici NATO-a u okviru Kfora na Kosovu

Predstavnici kosovskih institucija ne očekuju da EU uskoro donese odluku o uspostavljanju njene misije na Kosovu. U Vladi Kosova smatraju da će predsednički izbori u Srbiji uticati da se odluka o tome odloži na neko vreme.

Osetljiva situacija u regionu će uticati da se još sačeka sa uspostavljanjem misije EU na Kosovu. Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući ocenjuje da EU ima jasan stav u vezi sa Kosovom.

“Jedinstvo je veće i verujem da se samo čeka tehničko sprovodjenje odluke koja je doneta ranije”, izjavio je Kući izrazivši uverenje da će EU u pravom trenutku doneti odluku.

Kući je dodao kako smatra da će se to desiti tokom februara, a posle proglašenja nezavisnosti. Zvaničnici kosovske vlade smatraju da je drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji uticao na odlaganje donošenja odluke o slanju misije EU na Kosovo. Sa time se slaže Šenol Muharemi, poznavalac evropskih pitanja. Muharemi kaže da se trenutno razmatra situacija u regionu, kako bi se osiguralo da doneta odluka ne izazove suprotan efekat.

“Ovo je osetljiv trenutak zbog izbora u Srbiji, zato se ne može odmah doneti odluka”, ističe Muharemi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je povodom upućivanja misije EU na Kosovo, da treba pažljivo proučiti pravne, političke i bezbednosne implikacije rezolucije 1244 u vezi sa pravnim mandatom i slanjem misije EU. S druge strane, tokom posete premijera Hašima Tačija Briselu, iz EU je rečeno da su pripreme za slanje misije EU u toku, ali detalji nisu navedeni. U medjuvremenu, neki evropski mediji su objavili, pozivajući se na neimenovane diplomate, da će policijske i civilne snage Unije biće upućene na Kosovo tek posle zvanične odluke o nezavisnosti.

U svakom slučaju, prema ranijim najava Evropska unija radi na pripremi misije koja treba da zamenik UNMIK, a koju će činiti oko 2.000 pripadnika policije i administrativnih službi.

XS
SM
MD
LG