Dostupni linkovi

Pred licem pravde - Izvještaji sa suđenja


Branimir Glavaš
Branimir Glavaš
Na suđenju za ratne zločine hrvatskom saborskom zastupniku, Branimiru Glavašu, svjedoci su se ove sedmice sukobili oko pitanja - da li je iskaz trećeoptužene Gordane Getoš Magdić iznuđeno od strane policije. Suđenje je pratio Goran Jungwirth:

Iako je trećeoptužena Getoš Magdić najprije u svom iskazu teretila Glavaša i neke od pet ostalih optuženih za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti, nakon početka suđenja svoju je priču preokrenula. Naime, optužila je osječku policiju, na čelu s Vladimirom Faberom, za iznuđivanje svog iskaza. Ovoga tjedna o tome su svjedočili pripadnici njezine obitelji. Andrija Getoš optužio je bivšeg odvjetnika svoje kćeri da ju je, zajedno s policijom, nagovarao da optuži Glavaša za zločine:

To je jedini način da se ona iz toga izvuče, da ona jednostavno potvrdi da je ona bila samo teklič, da je ona prenosila poruke koje je ona dobivala od Branimira Glavaša.“

Andrija Getoš je čak izrazio sumnju kako je njegova kćer bila mučena u policiji kako bi dala iskaz koji tereti Glavaša i ostale:

„Razlika između onoga kakvu sam je ja ostavio u policiji i kakvu sam je vidio kad je došla u sud je strahovita. Potpuno je bila mokra, iscrpljena, neispavana i totalno zbunjena i preplašena.“

Glavaš, koji je stigao na sud sa slobode zbog novog zastupničkog imuniteta, također se uključivao u raspravu, optužujući bivšeg načelnika osječke policije Fabera i državno odvjetništvo za orkestraciju slučaja protiv njega. Prema Glavaševim riječima, državni dužnosnici su plasirali medijima dezinformacije vezane uz njegov slučaj kako bi ga ocrnili u javnosti.

Sljedeći dan, kao svjedok se pojavio suprug optužene, Ivica Getoš, koji je također optužio bivšeg branitelja svoje supruge, Radoslava Arambašića, za iznuđivanje iskaza zajedno s policijom.

Odvjetnik Radoslav Arambašić je pak, prilikom svjedočenja, odbacio optužbe za uticaj na priznanje optužene, Gordane Getoš Magdić:

„Ona nije osoba kojoj se može nešto naturati, ona je jedna ponosna i pametna osoba i mlada žena koja je samosvojna i neovisna. Nikakvo manipuliranje njom nije moguće.“

Nasuprot toga, odvjetinik Arambašić optužio je obitelj optužene za maltretiranje i prijetnje upućene njemu:

„On je meni rekao: slušaj, ako Gordana bude osuđena, ti si pokojni.“

RSE: Ko vam je to rekao?

ARAMBAŠIĆ: Andrija mi je rekao, Getoš.

Predsjedavajući sudac Željko Horvatinović i Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda na kraju tjedna su posjetili ruševine osječke kuće u kojoj su se, navodno, događala mučenja srpskih civila, nakon čega bi bili odvođeni na obalu rijeke Drave i pogubljeni.

Suđenje se nastavlja idući tjedan.

Unakrsno ispitivanje Stoparića na suđenju Šešelju

Vojislav Šešelj

Haško suđenje vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju nastavljeno je ove sedmice svjedočenjem bivšeg srpskog dobrovoljca i člana Srpske radikalne stranke, Gorana Stoparića. Tokom unakrsnog ispitivanja, Vojislav Šešelj je izbjegao konfrontaciju s bivšim sljedbenikom i pokušao optužiti Tužiteljstvo da je prvo potkupilo, a zatim zloupotrijebilo svjedoka. Suđenje je pratio Simon Jennings:

U ovosedmičnom unakrsnom ispitivanju svjedoka optužbe Gorana Stoparića, vođa srpskih radikala, Vojislav Šešelj, pokušao je dovesti u pitanje njegov kredibilitet, rekavši da troškove njegovog četverogodišnjeg boravka u inostranstvu pokriva tužilaštvo, te da samim tim on nije objektivan i pouzdan svjedok.

ŠEŠELJ:
Ja ne želim ničim da otkrijem mesto vašeg boravka. Mene samo interesuje vaš način života za ove četiri godine. Dakle, jeste li smešteni u nekom hotelu?

STOPARIĆ:
Ne.

ŠEŠELJ:
Jel' imate svoj stan?

STOPARIĆ: Nije moj.

ŠEŠELJ:
Plaća ga tužilaštvo Međunarodnog suda?

Nakon što je tužilac uložio prigovor na ovu vrstu pitanja, Stoparić je objasnio da on sam snosi svoje troškove, jer ima vlastitu tvrtku koja, po njegovim riječima, sasvim dobro posluje.

U glavnom ispitivanju prošle sedmice, Stoparić je izjavio da su ga Šešeljevi govori naveli da se pridruži srpskim dobrovoljcima koji su 1991. godine sudjelovali u opsadi Vukovara. U optužnici protiv Šešelja navodi se da je on javnim istupima ranih devedesetih podsticao mržnju prema nesrbima, kao i zločine protiv njih.

Međutim, ove sedmice Šešelj je pokušao okrenuti Stoparićevo svjedočenje u svoju korist, zatraživši od njega da potvrdi da je vođa radikala prilikom svoga posjeta Vukovaru izričito zahtijevao da se zaštite zarobljenici, žene i djeca, što je svjedok djelimično i učinio.

STOPARIĆ: Ja sam shvatio posetu gospodina Šešelja tada u Vukovaru da je došao da nas bodri. A ja isto tako, kao borac ne bih smatrao da me bodri ako bi me nagovarao na neko zlo. Mogla je biti suština kako je već sročeno, ali ja nikad nisam ni tvrdio, ja nisam nikad ni čuo da ste vi rekli «idi ubij tamo nekoga».

Stoparić je u daljem nastavku unakrsnog ispitivanja rekao da se i pored razočaranja u ishod ratova u bivšoj Jugoslaviji nikad nije pokajao zbog toga što je u njima sudjelovao kao srpski dobrovoljac i čak otvoreno iskazao svoje simpatije prema Šešelju.

STOPARIĆ:
Ja lično sam razočaran u sve naše političare, relevantne u to doba.

ŠEŠELJ:
Vi ste verovatno razočarani sa aspekta posledica, neuspešnih borbi, poraza koje su Srbi doživeli po pitanju Srpske Krajine, po pitanju Kosova, jel' tako?

STOPARIĆ: Da, i po pitanju gubitka teritorija.

ŠEŠELJ:
Smatrate li da sam ja vas i druge ljude lagao zalažući se za odbranu Srpske Krajine, odbranu Republike Srpske, odbranu Kosova i Metohije?

STOPARIĆ: Ja i sada smatram da je sudbina htela da vi budete predsednik, verovatno bi to sve malo drugačije izgledalo.

ŠEŠELJ:
Hvala vam na tolikom poverenju, gospodine Stopariću.

Suđenje Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom nastaviće se iduće sedmice.

* * * * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

XS
SM
MD
LG