Dostupni linkovi

Uskoro datum nezavisnosti?


Rozmari Di Karlo (Rosemary Di Carlo)
Rozmari Di Karlo (Rosemary Di Carlo)

Jedini put za Kosovo i sve zemlje regiona je integracija u evroatlantske strukture, izjavila je u Prištini zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara, Rozmari Di Karlo (Rosemary Di Carlo).

Američka zvaničnica je tokom drugog dana posete Kosovu razgovarala sa premijerom Hašimom Tačijem (Hashim Thaqi), koga je pohvalila zbog učešća predstavnika manjina u radu Vlade. Tači je rekao je da će datum proglašenja nezavisnosti ubrzo biti poznat, a svaka odluka biće doneta u saradnji sa Vašingtonom i Briselom.

Tokom drugog dana posete Kosovu, zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara, Rozmari Di Karlo, izjavila je da je plan Martija Ahtisarija koji predviđa nadgledanu nezavisnost, najbolji put za rešenje statusa Kosova.

Di Karlo je pružila garancije da će SAD biti saglasne sa Evropskom Unijom oko kosovskog pitanja.

“Sekretarka Rajs je bila veoma jasna u Berlinu. Ona je poručila da ne postoje nesporazumi sa Evropom, mi radimo zajedno na konačnom cilju a to je evroatlantska integracija regiona,” izjavila je Di Karlo posle razgovora sa premijerom Tačijem.

Hašim Tači je ponovio da će se datum proglašenja nezavisnosti ubrzo znati. On nije nagovestio da li će odluka biti doneta početkom februara kako javljaju mnogi mediji pozivajući se na svoje izvore u Vladi Kosova.

Tači je kazao da će nakon proglašenja, Vašington i Brisel jedinstvenom i koordinisanom odlukom priznati nezavisnost.

“Mi ćemo nastaviti saradnju sa Vašingtonom i Briselom kako bismo harmonizovali buduće korake. A kada je datum u pitanju najvažnije je da se mi dobro pripremimo da to bude dan uspeha,” rekao je Tači.

Hašim Tači je u poseti Briselu razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije Havijerom Solanom, komesarom Olijem Renom, te generalnim sekretarom NATO-a Jap de Hop Sheferom o procesu rešavanja statusa.

Prema rečima Di Karlo, SAD i EU rade zajedno na samo po pitanju statusa Kosova već i čitavog regiona Balkana. “Sa našim partnerima u Evropi razmatramo evropski put Kosova i čitavog regiona,” izjavila je Di Karlo.

Američka zvaničnica je pohvalila kosovskog premijera, što je u rad Vlade uključio političke predstavnike manjinskih zajednica. U tom pogledu, Tači je obećao da će se njegova Vlada zalagati za sprovođenje Ahtisarijevog plana.

Plan bivšeg finskog predsednika podrazumeva nadgledanu nezavisnost za Kosovo i garancije kojima se štite prava i interesi manjina, posebno srpske zajednice.

XS
SM
MD
LG